Lagarde: ECB nije završila sa povećanjem kamata

Dodajte komentar

Predsjednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde izjavila je u ponedeljak u Evropskom parlamentu kako nije uvjerena da je inflacija dostigla vrhunac nakon što je prešla najviše zabilježene nivoe u eurozoni. Lagarde je takođe rekla zastupnicima u Evropskom parlamentu da ECB nije gotova s povećanjem kamatnih stopa s ciljem ublažavanja učinaka rasta cijena.

Prema njenim riječima, previše je neizvesnosti da bi se znalo hoće li inflacija, koja je u novembru iznosila 10,6 posto, uskoro pasti u 19 zemalja koje koriste euro.

Kada pogledate šta diže cijene, “bilo da se radi o hrani ili robi široke potrošnje ili energiji, ne vidimo komponente ili smer koji bi me naveo da vjerujem da smo dosegli vrhunac inflatornih kretanja i da idemo inflacija će uskoro pasti”, rekla je Lagarde.

To, prema njenim riječima, znači da će ECB “nastaviti krotiti inflaciju svim alatima koji su joj na raspolaganju”, prvenstveno povećanjem kamatne stope, dodala je u obraćanju Odboru za ekonomska i monetarna pitanja Evropske unije.

Nakon trećeg velikog povećanja kamatnih stopa u oktobru, najbržeg tempa povećanja kamatnih stopa dosad, ECB, rekla je Lagarde, očekuje da će “dodatno podići stope, na nivoe potrebne da se osigura da se inflacija u dogledno vrijeme vrati na srednjoročni nivo”. procenat od dva posto“.

ECB se pridružio američkim saveznim rezervama i drugim centralnim bankama širom svijeta u brzom podizanju kamatnih stopa kako bi obuzdao inflaciju koja je podivljala dok se globalna ekonomija prvo oporavlja od pandemije Covid-19, a zatim se pogoršava nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Centralne banke reskiraju da nacionalna ekonomija gurnu u recesiju dok se svet bori s energetskom krizom, rastućim cijenama hrane i slabljenjem valuta u odnosu na dolar.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *