Bitcoin pada kako nemiri u Kini nastavljaju da drmaju tržišta

Dodajte komentar

Kriptovalute su oslabile u ponedjeljak usred zabrinutosti investitora na svjetskim tržištima, izazvanih protestima u Kini protiv ograničenja zbog kovida 19.

Bitcoin, najveći novčić, u jednom trenutku je pao za 3,2 odsto i trgovao se za oko 16.170 dolara u 12.40 sati u Tokiju. Drugorangirani ether je pao za oko četiri odsto, dok su solana, avalanche i dogecoin pretrpjeli još oštrije gubitke.

Tenzije koje podstiče Kina dolaze tokom perioda ranjivosti za kripto-tržišta, koja su na ivici zbog prelivanja krize usljed pada kripto-berze FTX Sama Bankman-Frieda i sestrinske trgovačke kuće Alameda Research.

Posmatrači kripto-industrije su takođe ukazali na zabrinutost u vezi sa takozvanim omotanim etherom (engl. wrapped Ether – WETH), koji bi trebalo da ima istu vrijednost kao ether dok dozvoljava pristup većem broju aplikacija.

Neki izvještaji sugerišu da zabrinutost potiče od šaljivih postova na Twitteru u kojima se lažno tvrdi da je došlo do prekida očekivane veze u vrijednosti omotanog ethera i ethera.

Markus Thielen, šef istraživanja i strategije u kripto-zajmodavcu Matrixport, rekao je da nije previše zabrinut za omotani ether, jer je zasnovan na softveru koji se automatski izvršava, poznatom kao pametni ugovor.

“Zbog toga je malo vjerovatno da će biti manipulisan, jer nijedna osoba, niti centralizovani entitet, ne bi trebalo da bude u mogućnosti da manipuliše pametnim ugovorom otvorenog koda”, koji se takođe može provjeriti u smislu da li ima grešaka ili nedostataka, dodao je Thielen.

Pad kripto-imovine u ponedjeljak se desio usljed pada azijskih akcija i američkih fjučersa. Jedan od rizika u Kini jeste to da je stalna politika Pekinga o ograničenju mobilnosti radi suzbijanja kovida prepreka stabilizaciji domaće potražnje, rekla je Katrina Ell, viši ekonomista u Moody's Analytics Inc., za Bloomberg TV.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *