Rat u Ukrajini duplirao cijene izdavanja stanova u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Cijene nekretnina za izdavanje u Crnoj Gori, posebno na primorju, gotovo dvostruko su veće u odnosu na isti period prošle godine. Tome je doprinijela veća potražnja stranaca koji su, bježeći od ruske invazije na Ukrajinu, došli u Crnu Goru.

Za iznajmljivanje jednosobnog stana na primorju neophodno je izdvojiti od 500 do 700 eura, a za dvosoban i do 1.200, kaže za Radio Slobodna Evropa Tomislav Ranković iz jedne budvanske agencije za nekretnine.

“Cijene garsonjera idu do 400 eura. Drastično su ti iznosi porasli zbog priliva Rusa i Ukrajinaca, i njihove velike potražnje”, navodi Ranković.

Iako su vlasnici stanova zbog ovoga profitirali, neki se čak i iselili iz svojih da bi rentirali, lokalno stanovništvo “bez krova nad glavom” je u problemu jer ne može da priušti zakup po novim cijenama.

Nekima, kako kaže Ranković, stanodavci daju otkaz, pod izgovorom da su prodali stan a potom ga izdaju strancu po većoj cijeni.

‘Spomenik’ strancu podstanaru

Primjetivši trend doseljavanja i cjenovnog buma, Jovan uz Bara na Facebooku je oglasio za izdavanje sprat kuće u kojoj je živio sa porodicom. Kako kaže, za nepunih pola sata tri zainteresovane porodice su obišle njihov dom.

“Imali smo finansijskih problema – kredit, troškove školovanja djece i iskreno, ovo smo vidjeli kao mogućnost dodatne zarade. Moja majka živi sama, nedaleko od nas, preselili smo se kod nje a IT stručnjaku iz Rusije smo izdali svoj prostor”, navodi Jovan.

Kako kaže, nedavno je produžio Ugovor o zakupu s njim na godinu.

“To je za nas velika finansijska “injekcija”. Podići ću mu spomenik u prirodnoj veličini ispred kuće u znak zahvalnosti”, kaže šaljivo naš sagovornik.

‘Podstanari su ugroženi’

Međutim, da je povećane cijene zakupa, usljed priliva stranaca, lokalnom stanovništvu zakomplikovalo život, svjedoči Katarina iz Podgorice, koja mjesecima pokušava da pronađe stan.