CEDIS: Ne možemo uticati na odluke REGAGEN-a o prihodima i cijenama

Dodajte komentar

Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) ne može uticati na odluku Regulatorne agencije za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) o visini odobrenog regulatorno dozvoljenog prihoda, pa samim tim ni na nivo utvrđenih cijena, osim u dijelu dostave dokumentacije koju zahtijeva Agencija, saopšteno je iz CEDIS-a.

Oni napominju da REGAGEN utvrđuje a ne odobrava regulatorni prihod i cijene za korišćenje mreže.

Iz CEDIS-a koji je vlasnik distributivne infrastrukture preko koje se vrši distribucija električne energije napominju da je tom energetskom subjektu poslovanje strogo regulisano, u skladu sa Zakonom o energetici.

“Nadzor i kontrolu rada energetskog subjekta vrši Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne djelatnosti (REGAGEN) u čijoj je isključivoj nadležnosti određivanje trajanja regulatornog perioda i utvrđivanje regulatorno dozvoljenog prihoda i cijena za korišćenje distributivnog sistema”, navodi se u saopštenju kompanije.

Napominju da je njihova obaveza da podnesu zahtjev i dostave svu potrebnu dokumentaciju na osnovu koje REGAGEN utvrđuje cijene.

“CEDIS je ispunio svoju zakonom propisanu obavezu i dostavio svu dokumentaciju na osnovu koje je REGAGEN preliminarno utvrdila ili bolje reći još uvijek utvrđuje, pošto je postupak u toku, regulatorno odobreni prihod i cijene korišćenja mreže za naredni regulatorni period”, navodi se u saopštenju.

Iz CEDIS-a poručuju da vjerujemo da je Agencija, pri analizi dokumentacije koju im je CEDIS dostavio, i pri utvrđivanju visine RDP i cijena, vodila računa o ravnoteži interesa CEDIS-a kao energetskog subjekta od vitalnog značaja za državu kao cjelinu sa jedne strane i interesa domaćinstava i drugih krajnjih korisnika sa druge strane, pri tome imajući u vidu globalnu energetsku i ekonomsku krizu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *