Broj oštećenih nakon bankrota FTX-a mogao bi biti i milion

Dodajte komentar

Propala platforma za trgovinu kriptovalutama FTX ima više od 100.000 povjerilaca, a brojka bi mogla premašiti i milion, pokazuju dokumenti u prijavi stečaja u SAD-u.

FTX je prošli petak američkom sudu podnio zahtjev za zaštitu od povjerilaca nakon što su uspaničeni trgovci u samo tri dana povukli s platforme više od šest miliona dolara, a konkurent Binance odustao od dogovora o pomoći, napominje Reuters.

Binance je dostavio pismo namjere o kupovini FTX-a, ali ga je već idućeg dana povukao. Prošlog vikenda izvršni direktor Changpeng Zhao objavio je na Twitteru da Binance više ne prihvata depozite u FTX-ovoj kriptovaluti FTT, sugerišući ostalim kompanijama u sektoru da slijede njihov primjer.

“FTX se suočio s ozbiljnom krizom likvidnosti zbog koje je prošlog petka bio prisiljen da hitno podnese zahtjev (za zaštitom od povjerilaca)”, pokazuju dokumenti dostavljeni američkom sudu.

Stečajni postupak uključuje više od 100.000 povjerilaca , ali brojka bi mogla premašiti i milijun, budući da je FTX od članica grupe zatražio da popise velikih povjerilaca ne dostavljaju odvojeno, već da ih objedine u zajedničku listu, stoji u podnesku.

“Otvorena su pitanja o rukovodstvu (izvršnog direktora Sama) Bankman-Frieda i o upravljanju složenom lepezom FTX-ove imovine i poslova pod njegovim rukovodstvom”, dodaje se.

Osnivač FTX-a i bivši izvršni direktor Sam Bankman-Fried rekao je da je prebrzo proširio poslovanje, tvrdeći da nije primijetio signale problema na digitalnoj platformi, čiji je slom izazvao šok u kriptosektoru, izvijestio je New York Times u ponedjeljak veče.

Finansijski regulator Bahama gdje je FTX-ovo sjedište sumnjiči kompaniju za pronevjeru novca klijenata, objavivši u ponedjeljak da joj je vrhovni sud dodijelio dva stečajna upravnika, partnere američkog PricewaterhouseCooppersa (PwC).

FTX je osnovan 2019. godine, a prošle je godine imao više od milion korisnika, zauzevši treću poziciju po vrijednosti transakcija u kriptovalutama. U januaru ove godine njegova tržišna vrijednost procijenjena je na 32 milijarde dolara.

Njegov prihod porastao je s 10 miliona dolara u 2019. na milijardu dolara u 2021. i obrađenih oko 10 posto globalnih transakcija u kriptovalutama u ovoj godini, pokazuje dokument iz septembra.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *