Dr Propast oštro napao kriptovalute i šefa Binance: Cijeli sistem je korumpiran

Dodajte komentar

Poznati nobelovac, ekonomista Nurijel Rubini osudio je tržište kriptovaluta kao “ekosistem koji je potpuno korumpiran”, a neke od njegovih velikih igrača opisao je kao prevarante zbog velikog kolapsa berze.

Govoreći na finansijskoj nedjelji u Abu Dabiju, on je kritikovao izvršnog direktora Binance Čanpang Žaoa, poznatog kao CZ, i kazao da njegova razmjena kriptovaluta treba da postane predmet pažljivog ispitivanja regulatora.

Kako je rekao na panelu čiji je domaćin bio CNBC, „postoji sedam aktera kriptovaluta: prikriveni, korumpirani, lopovi, kriminalci, prevaranti, karnevalski klovnovi i konačno, CZ“.

“Lekcija iz posljednjih nekoliko nedjelja je da ovi ljudi treba da odu odavde”, dodao je on.

Tržište kriptovaluta prolazi kroz turbulencije bez presedana nakon prošlonedjeljnog iznenadnog kolapsa FTX-a, jedne od najvećih kripto berzi. Navodno ima više od 100.000 kreditora i obaveze između 10 i 50 milijardi dolara. Uprkos podnošenju zahtjeva za bankrot, milioni dolara vrijedne kriptovalute su tokom vikenda i dalje odlivane iz FTX novčanika, što dodatno podriva povjerenje u ovaj dio finansijske industrije.

Binance je u početku razmišljao o kupovini svog propalog rivala prije nego što se povukao iz posla. Rubini, međutim, sugeriše da se Binance ne razlikuje mnogo od FTX-a.

“Ne mogu da vjerujem da CZ i Binance imaju dozvolu za rad u UAE. On je zabranjen u Velikoj Britaniji, pod istragom je američkog Ministarstva pravde zbog pranja novca”, rekao je Rubini.

Izvor: Telegraf

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *