Milatović: Pet ključnih tačaka do prosječne plate od 1.000 eura

Dodajte komentar

Nosilac liste Pokreta Evropa sad u Podgorici Jakov Milatović saopštio je da imaju model ekonomskog razvoja uz pomoć kojeg će životni standard u Crnoj Gori biti bolji, a prosječna plata 1000 eura.

Kako je kazao, put ka tome je nastavak strukturnih reformi u zdravstvenom, obrazovnom, socjalnom i penzionom sistemu, kako bi se u dijelu ljudskog kapitala postavili dobri temelji za srednji i dugi rok.

Cilj je, kako navodi, da se u što kraćem roku pokrene novi model ekonomskog razvoja koji bi bio osnova daljeg povećanja životnog standarda građana.

Fokus, ističe Milatović, mora biti na 5 ključnih tačaka:

-Pokretanje investicionog ciklusa u izgradnji infrastrukture– prije svega nastavka autoputa ka Srbiji i otpočinjanje Jadransko-jonskog autoputa, kao i unapređenje stanja na crnogorskim aerodromima, a sve u cilju bolje dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije i unapređenja ekonomske aktivnosti- ocijenio je.

Dodaje i da je dio stratetgije ekonomskog razvoja pozicioniranje zemlje na mapi inovativnih i dobro plaćenih privrednih grana, između ostalog u sferi digitalne ekonomije – kroz nova zakonska rješenja i akcenat na unapredjenju vještina – programiranja i engleskog jezika – kao osnovnih inputa za međunarodno tržište rada.

-Kreiranje boljeg pristupa finansiranju za malu privredu i poljoprivredne proizvodjače, između ostalog i kroz Kredintno-garantni fond, Razvojnu banku i značajnije veći agrobudžet- navodi Milatović treću tačku svog plana.

Kao bitan faktor istakao je i ubrzanje EU integracija, te s tim u vezi pristup i korišćenje većih sredstava iz EU fondova, kao i unaprjeđenje regionalne ekonomske saradnje.

-Privlačenje kredibilnih stranih investitora, kroz novi Zakon o podsticaju investicija i dodatno povoljan investicioni ambijent u dijelu ekonomskog rasta, vladavine prava i prostornog planiranja- dodao je.

Za sve ovo, kako kaže, neophodna je stabilna Vlada koja ima političku volju, znanje i kapacitet da zemlju izvuče iz trenutne političke i institucionalne krize, i snažno je pozicionara na putu ekonomskog razvoja i povećanja životnog standarda.

-Prosječna neto zarada u oktobru je iznosila 718 eura, i za desetak eura je porasla u toku 2022, a za skoro 200 eura u odnosu na prethodnu godinu, zahvaljujući programu Evropa sad. Može se opravdano reći da je ovo bilo prvo značajno povećanje životnog standarda u prethodnih 30 godina u Crnoj Gori. Međutim, u kontekstu resursa, i prirodnih i ljudskih koje Crna Gora ima, cilj je da se u što kraćem roku pokrene novi model ekonomskog razvoja koji bi bio osnova daljeg povećanja životnog standarda građana. Poređenja radi, prosječna plata u Hrvatskoj je oko 1,000 eura, i to je upravo nivo koji želimo da u Crnoj Gori dostignemo u što kraćem vremenskom periodu. Svakako to nije neka nedostižna stvar, jer ako je dostignut u Hrvatskoj, zašto ne bi mogao uskoro biti dostignut i u Crnoj Gori- zaključio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *