Brković osporava više od 350.000 eura kamata

Dodajte komentar

Ročište u Privrednom sudu po tužbi Uprave prihoda i carina (UPC) protiv kompanije Vektra Montenegro u stečaju zbog kamata za neblagovremeno plaćeni carinski dug u iznosu od 353.949 eura odloženo je juče zbog zahtjeva za izuzeće vještaka ekonomsko-finansijske struke Stevana Gajevića, zbog sukoba interesa, s obzirom na to da je Gajeviću međuvremenu zasnovao radni odnos kao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Naime, UPC potražuje 788.748 eura duga, od čega na zatezne kamate otpada iznos od 353.949 eura, što Vektra Montenegro osporava. Naredno ročište zakazano je za 31. januar naredne godine, kada će sudija Radmila Perović odlučivati o zahtjevu za izuzeće vještaka.

Kompanija Vektra Montenegro je u vlasništvu biznismena Dragana Brkovića, a stečaj u ovoj kompaniji otvoren je 15. januara 2021. godine, nakon što je sam postupak za uvođenje stečaja trajao gotovo dvije godine. Stečaj u ovoj kompaniji tražila je NLB interfinanc iz Švajcarske zbog duga od 60 miliona eura, što je Brković pokušavao da izbjegne tražeći izuzeće sudije Zorana Ašanina i tadašnjeg predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Stečaj u ovu kompaniju uvođen je i 2012. godine, ali je nakon reorganizacije preduzeća dvije godine kasnije Brkovićeva firma banci ustupila zemljište i objekte u Bečićima, vrijedne više od 18 miliona eura, dok je ostatak duga trebalo da bude isplaćen u okviru trećeg isplatnog reda. Ipak, do naplate duga nije došlo, pa je ponovo pokrenut postupak i kompanija je otišlau stečaj.

Prema finansijskim izvještajima iz 2020. godine, Vektra Montenegro je imala ukupne kratkoročne i dugoročne dugove od 168 miliona eura, dok je sama vrijednost kompanije bila negativna i iznosila minus 16,5 miliona eura.

Njen žiro račun je u neprekidnoj blokadi bio više od pet godina. Na kompaniju se vodi preko 310 hiljada kvadrata zemljišta, od čega u Pljevljima 220 hiljada kvadrata, kao i 35 hiljada kvadrata građevinskih objekata. Sva ova imovina nalazila se pod zalogama i hipotekama za dugove.

Vektra Montenegro je vlasnik u firmama Vektra “Boka” i Horizon Logistics.

Imovina ove kompanije data je na prodaju po cijeni od 14,6 miliona eura, dok je vrijednost zgrade i zemljišta nekadašnjeg Jugoslovenskog rečnog brodarstva procijenjena na oko 7,97 miliona eura. Ipak, u međuvremenu je utvrđeno da je ta zgrada u vlasništvu države, a da je Vektra imala samo pravo korišćenja. Takođe, na prodaju je tada oglašeno i zemljište u Podgorici, odnosno pašnjak u vrijednosti od 2,23 miliona, kao i poslovne zgrade, zemljište i šumeu Pljevljima, u vrijednosti od 4,22 miliona, a u Podgorici neplodna zemljišta i ruševina starog objekta za 195.000 eura…

Uzeli i kredit preko Abu Dabi fonda

I druge Brkovićeve kompanije bile su predmet velike pažnje javnosti, kao što je kompanija Vektra “Jakić” dio afere oko Abu Dabi kredita. Kako je ranije ustvrdila Akcija za socijalnu pravdu (ASP), prema ugovoru o kreditu između Vektre “Jakić” i Ministarstva poljoprivrede i održivog razvoja iz oktobra 2015. godine, pljevaljskoj firmi su odobrena tri miliona američkih dolara, uz fiksnu kamatnu stopu od 2,5 odsto, naknadu od 0,5 odsto godišnje, rok otplate od 16 i po godina i grejs period od tri i po godine. Zaloga na kredit ustanovljena je na osnovu knjigovodstvene, a ne tržišne vrijednosti opreme u trenutku zaključenja ugovora. Takođe, Brkovićevi biznisi bili su ozbiljno narušeni i 2015. godine.

Spremaju blokadu magistrale

NVO Bivši radnici Vektre “Boka” će u petak, 18. novembra, u pet do 12 kratkotrajno blokirati Jadransku magistralu, kod motela Dubrava u Herceg Novom, u znak protesta zbog duga za poreze i doprinose kompanije prema njima, koji je dosegao iznos od 1,7 miliona. Predsjednik NVO Đorđe Rajak najavio je da će u srijedu, 23. novembra, organizovati protest u Pod gorici, ispred tužilaštva.

“Naprosto, sve je zatajilo, od Vlade preko tužilaštva i sudstva do Poreske uprave. Prošlog mjeseca smo razgovarali sa premijerom Dritanom Abazovićem, koji nam je obećao pomoć, ali mi teško da možemo Vladi dostaviti baš svu traženu dokumentaciju oko propusta poslovodstva i nadležnih institucija, te o brojnim procesima koji se vode. Za sada prikupljamo dokumenta. Neki administrativno neće da daju, a neki to izbjegavaju. Nadam se da ćemo u narednih sedam dana prikupiti to što je traženo”, poručio je Rajak.

Tvrdi da su krivci za stanje u kojem su se naš li sve bivše vlade i svi premijeri. Podsjećamo, da su bivši radnici u oktobru blokirali magistra lni put na 20 minuta i između ostalog saopštili da je 231 bivši radnik na ulici, a da sedam njih nije dočekalo penziju.

Vektra Boka im duguje poreze i doprinose u prosjeku za šest godina, mada nekim radnicima za tri, a nekima čak za 15 godina.

Dug za poreze i doprinose je 1,7 miliona eura.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *