Vang Ji: Predsjednici Kine i SAD su imali iskren, dubinski, konstruktivan i strateški razgovor

Dodajte komentar

Predsjednik Kine Si Đinping sastao se na Baliju sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom, nakon čega je državni savjetnik i ministar spoljnih poslova Kine Vang Ji odgovaraio na pitanja novinara

Vang je rekao da su dvojica predsjednika imali iskrenu, dubinsku, konstruktivnu i stratešku komunikaciju o kinesko-američkim odnosima u perspektivi mirnog razvoja svijeta.

Prvo, ovo je bio sastanak od velikog značaja. Ovo je prvi sastanak koji su dvojica predsjednika održali licem u lice u protekle tri godine, prvi licem u lice sastanak dvojice predsjednika nakon što je Bajden stupio na dužnost predsjednika, kao i prvi kontakt dvaju lidera nakon što su Kina i SAD završile prvobitne agende na unutrašnjem planu.

Drugo, sastanak je trajao više od tri sata, pri čemu je primenjeno i simultano prevođenje, što je duže nego predviđeno. Dvojica predsjednika su imali sveobuhvatnu, dubinsku i iskrenu razmenu mišljenja, bio je ovo razgovor konstruktivnog i strateškog karaktera.

Treće, sastanak je bio sadržajan. Predsjednici dvije zemlje su odvojeno govorili o unutrašnjoj i spoljnoj politici svoje zemlje, kinesko-američkim odnosima, pitanju Tajvana, dijalogu i saradnji u svim oblastima, važnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, što je pokrilo najvažnije aspekte bilateralnih odnosa i najaktuelnije regionalne i globalne probleme, rekao je Vang.

Četvrto, sastanak je kreirao budući raspored u kinesko-američkim odnosima, koji se trenutno suočava sa ozbiljnim poteškoćama i nalazi se na ključnoj tački. Ovaj sastanak je od bitnog realnog značaja, ali i ima dalekosežan uticaj na odnose Kine i SAD u narednoj fazi i čak u još dužem periodu, ocenio je Vang.

Na sastanku je određen jasan pravac, kako ne bi kinesko-američki odnosi bili van kontrole i kako bi se pronašao pravi put koegzistencije dvije velike sile. Određen je okvir prema kome će dve zemlje zajednički razmotriti i ustanoviti vodeće principe za razvoj bilateralnih odnosa. Takođe je pokrenut proces prema kome će dvije zemlje sprovoditi u djelo važan konsenzus dvojice predsednika i celishodno upravljati i stabilizovati bilateralne odnose, podvukao je Vang Ji.

Vang je rekao da je predsjednik Si naglasio da je pitanje Tajvana centralno pitanje u temeljnim interesima Kine, temelj na kome su zasnovani kinesko-američki odnosi, kao i crvena crta koju SAD ne smeju niti treba da prekorače. Kina je tražila od SAD da se pridržavaju politike jedne Kine i sadržaje tri međusobna saopštenja, ispune obećanje da neće podržavati „nezavisnost Tajvana”, kako ne bi situacija bila dovedena do nepopravljive.

Predsjednik Bajden je ponovio da SAD insistiraju na politici jedne Kine, ne podržavaju nezavisnost Tajvana, ne žele da pitanje Tajvana koriste kao alat kojim sprečavaju razvoj Kine, podsetio je Vang.

Istorija razvoja kinesko-američkih odnosa pokazuju da saradnja dviju zemalja donose obostrane koristi, a konfrontacija šteti obijema stranama. U izazovnim okolnostima, jačanje saradnje Kine i SAD, kao dvije velike sile, odgovara interesima obiju strana, ali i opštim očekivanjima međunarodne zajednice, rekao je Vang.

Dvojica predsjednika su se složili da će održavati česte kontakte, te su obavezali diplomatski i bezbjednosne timove dviju zemalja da nastave sa strateškim komunikacijama i sprovode u djelo njihov konsenzus. SAD su pokazale želju za što ranijom posjetom državnog sekretara Entonija Blikena Kini. Kina je to pozdravila. Finansijski i trgovinski pregovarači dviju zemalja će takođe imati kontakte i koordinaciju o makroekonomskoj politici i trgovinskim odnosima dveju zemalja, rekao je Vang.

Sve u svemu, na sastanku su postignuti predviđeni ciljevi jačanja komunikacije, definisanja namjera, podvlačenja crvene crte, sprečavanja sukoba, određivanja jasnog pravca i diskusije o saradnji, zaključio je Vang Ji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *