Odluka Apelacionog suda: CEDIS da preuzme trafostanicu i plati 145 hiljada eura

Dodajte komentar

Vijeće sudija Apelacionog suda Rama Strikovića, Dijane Radulović i Danijele Vukčević potvrdilo je presudu Privrednog kojom je CEDIS obavezan da Zetagradnjom zaključi ugovor o korišćenju i upravljanju trafostanicom i za to plati 145,6 hiljada eura.

Ovaj iznos, koji predstavlja vrijednost investicije na dan kada je trafostanica postala dio distributivnog sistema, CEDIS može isplatiti u najviše 20 rata, nakon čega će Zetagradnja prenijeti vlasništvo nanjih. CEDIS će ovaj spor koštati i dodatnih 13 hilj ada eura za troškove postupka. Zetagradnja je prilikom izgradnje stambeno-poslovnog objekta prije devet godina u jednom od podgoričkih naselja, uz zahtjev za izdavanje saglasnosti za priključenje objekta, CEDIS-u iskazala i namjeru da im ovu infrastrukturu prenese u vlasništvo nakon izgradnje. CEDIS je izdao saglasnost za priključenje 2013. godine, a Zetagradnja je dobila građevinsku dozvolu za izgradnju trafostanice, za šta su godinu kasnije dobili i upotrebnu dozvolu. Kada su se obratili CEDIS-u da zaključe ugovor o predaji infrastrukture, rečeno je da Zakon o energetici i njihove procedure predviđaju da se inicijativa za zaključenje ugovora koja je u vlasništvu korisnika prepušta operatoru distributivnog sistema, što je ostavljalo mogućnost, kako se navodi u sudskim spisima, da FC Distribucija pokrene inicijativu za otkup trafostanice. Tokom postupkaje, kako se navodi, utvrđeno daje trafostanica ušla u energetski sistem, daje CEDIS koristi i ostvaruje dohodak, jer izdaje račune svim potrošačima koji se sa nje napajaju strujom.

Iz CEDIS-a su u žalbi, koju je Apelacioni sud odbio, tvrdili daje pogrešno primijenjen Zakon o energetici, navodeći da ih on imperativno ne obavezuje da zaključe ugovor sa Zetagradnjom u ovom slučaju, već samo daje mogućnost da se uz njihovu saglasnostzapriključenje mogu definisati uslovi i rokovi za preuzimanje infrastrukture te daje inicijativa na njima, a ne investitoru. Ocjenjuju proizvoljnim zaključak prvostepenog suda da je CEDIS samim izdavanjem saglasnosti za priključenje prije njene izgradnje ušao u proceduru z aključenj a ugovora.

Sud u obrazloženju navodi da zakon predviđa mogućnost da investitor o svom trošku može sagraditi objekat uz prethodnu saglasnost te dati uslove oko preuzimanja infrastrukture, kako bi se obezbijedilo tehničko-tehnološko jedinstvo i sigurnost funkcionisanja sistema.

Izvor: Pobjeda

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *