Tivat domaćin edukativnog kongresa “Tivat Tourism Think Tank 2022 – Regeneration for the Region”

Dodajte komentar

Sredinu novembra, Turistička organizacija opštine Tivat (TO Tivat) dočekala je kao domaćin dvodnevnog edukativnog kongresa „Tivat Tourism Think Tank 2022 – Regeneration for the Region“, koji je već prvog dana, nizom interesantnih predavanja eminentnih stručnjaka iz oblasti turizma, privukao pažnju mnogobrojnih učesnika.

Zainteresovani predstavnici domaće i strane turističke privrede i javnog sektora, iskoristili su jedinstvenu priliku da kroz dobro osmišljeni cjelodnevni program u hotelima „Regent Porto Montenegro“ i ,,Palma“, na pravi način saznaju sve o najaktuelnijim trendovima i smjernicama u pogledu redefinisanja turističkih destinacija nakon pandemije korona virusa.

Interaktivna razmjena višegodišnjih iskustava i uživanje u raznovrsnom sadržaju, poput sportskih aktivnosti, promocije lokalnih proizvoda i izleta, elementi su koji takođe upotpunjuju dvodnevni događaj, čiji glavni fokus je usmjeren ka govornicima, vodećim međunarodnim profesionalcima i turizmolozima.

Jedna od njih je osnivačica Conscious Travel-a i ekspertistkinja Anna Pollock, koja je više od 40 godina rada u turizmu pretočila u temeljno predavanje o benefitima i potrebama za regenerisanjem lokalne zajednice i vrijednostima destinacije. Njeno predavanje je organizovano u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizacijom Crne Gore.

,,Mogu slobodno da kažem da ste ‘Bogom dani’ resursima kojima raspolažete. Dok sam putovala, imala sam priliku da vidim istorijske znamenitosti koji su mi zaista ponudile kompletnu sliku o Crnoj Gori. Jako je bitno da turiste dočekujete dobrodošlicom i prihod koji zaradite od turizma slijete u lokalnu zajednicu. To je ono što zovemo neto benfitom na jedan duži period. Savjetovala bih da ne radite ništa na brzinu, već da planirate i investirate ne u količinu, nego u vrijednost“, poručila je Pollock.

Sa njom je bio saglasan i generalni direktor Instituta za istraživanje turizma u Sjevernoj Evropi Ulf Sonntag, kojem se posebno dopao Tivat i njegova različitost uklopljena na maloj površini sa morem i planinama.

,,Ja sam neko ko posebno gleda koliko je njemačko tržište zainteresovano za Crnu Goru. Mogu da kažem da vlada veliko interesovanje, međutim moramo da sagledamo koji su to segmenti ponude koju vaša zemlja može da pruži Njemcima, ne samo u julu i avgustu, već i tokom cijele godine. Oni žele da vide od svega po malo, osjete kulturu podneblja, stupe u kontakt sa lokalnim stanovništvom. U svemu ovome Crna Gora mora da nađe određeni miks“, kazao je Sonntag.

Profesorica ekonomije turizma i marketinga sa fokusom na digitalnu transformaciju i održivost na master studijama Eberswalde Univerziteta, dr Claudia Broezel, pohvalila je ideju edukativnog kongresa i učesnike koji se, prema njenim riječima, bore i zalažu za razvoj turizma.

,,Upravo zbog toga mogu da kažem da su turistički predstavnici, koji dolaze sa vašeg podneblja, svjesni onoga što imaju. Divno okruženje, kulturu, hranu. Ja ću upravo sjutra govoriti o rezonanci koju ljudi imaju prema okruženju. Upravo takav treba da bude proizvod, otvoren i sa emocijama. Vi na Balkanu imate priliku da ponudite zeleni turizam. Da turisti vide drugačiji koncept i osjete boravak u prirodi. Takođe, bitno je da dobiju podršku lokalnog stanovništva, ohrabrenje i da komuniciraju sa njima. Crna Gora, Albanija, region mnogo uči od nas, ali mi takođe učimo i od vas“, otkrila je Broezel.

Edukativni kongres „Tivat Tourism Think Tank 2022 – Regeneration for the Region“ trajaće do 16. novembra, a organizaciju događaja podržali su GIZ (Njemačko društvo za međunarodnu saradnju), Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, kao i agencija Montenegro Concierge.

Media Biro

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *