Đurović: Ne očekujem drastična povećanja cijena

Dodajte komentar

Ministar ekonomskog razvoja, Goran Đurović ne očekuje dramatično povećanje cijena proizvoda i inflacije u narednom periodu.

– Mi smo dio svijeta, sva globalna dešavanja se prenose i na nas. Ne očekujem dramatična povećanja cijena. Neke su prognoze da je dostignut pik inflacije, te da će naredne godine doći do blagog opadanja i satabilizacije rasta. Nadamo se i da će se postići kakav-takav mir u Ukrajini, što je uz kovid krizu i štampanje novca jedan od uzroka inflacije – rekao je Đurović za TV Vijesti.

On ne smatra da se mnogo čega može uraditi povodom svjetske inflacije, čak i da je politička situacija u zemlji stabilna.

Upitan da li Vlada može spriječiti rast cijena prehrambenih proizvoda, Đurović ističe da je već učinjeno mnogo toga.

– Ograničili smo cijene pojedinih životnih proizvoda, smanjili akcize na gorivo. Jedna smo od rijetkih zemalja koja nije povećala cijenu električne energije. Zamislite da je EPCG pratila rast cijene koji je za hiljadu puta skočio. To je ogroman benefit koji su građani ostvarili, uz gorivo koje je jedno od najeftinijih u Evropi – kaže Đurović.

Pojasnio je da cijene nekih osnovnih proizvoda poput brašna i šećera, na nižem ili približnom nivou u odnosu na region, dok su goriva jeftinija.

– Ovo dokazuje da nismo nešto posebno skupi te da su mjere za ograničavanje marže dale rezultate – rekao je Đurović.

Nada se da će dolazak kompanije “Lidl” povećati konkurenciju i dovesti do još boljeg položaja potrošača.

– Svaka zdrava konkurencija donosi novi kvalitet, da li po pitanju benefita za potrošače ili kvalitetnije usluge. To je utakmica, i naši lanci će reagovati u tom pravcu. Imamo iskustvo iz Srbije, imate kupce koji vole da kupuju tamo, a vjerujem da su i naši lanci spremni da se bore za bolju poziciju – rekao je Đurović.

Upitan da li bi građani mogli da prežive poskupljenja da nije bilo programa “Evropa sad”, Đurović odgovara da je dobro što građani osjećaju benefit takve fiskalne politike.

– Nije bilo realno za očekivati da na ovoliku inflaciju ne bude povećanja zarada. Dobro je što se desilo, na neki način je to ublažilo sva ova povećanja – smatra Đurović.

Ministar kaže da bi uz povoljnu hidrološku situaciju Crna Gora mogla obezbijediti dovoljno električne energije i omogući da cijene ostanu iste.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *