Preko neustavne uredbe građani platili 52 miliona eura

Dodajte komentar

Ustavni sud je ukinuo uredbu o vjetroelektranama (VE), koja je bila pravni osnov da nekadašnja vlada DPS-a donosi metodologije za subvencije proizvođačima struje iz VE Krnovo i Možura, postupajući po inicijativi Akcije za socijalnu pravdu (ASP). Iz te nevladine organizacije su kazali da su od 2017, pa do kraja prošle godine, proizvođačima električne energije iz vjetroelektrana Krnovo i Možura, na osnovu metodologija zasnovanih na neustavnoj uredbi, a na teret potrošača, plaćena oko 52 miliona subvencija.

“Uredba o vjetroelektranama donijeta je još 2009. godine, a kasnije je tadašnja vlada utvrdila metodologije za otkupnu ci jenu iz VE, čijim je vlasnicima ugovorno garantovana cijena od u tom času nevjerovatnih 96 eura po megavatu, što je bilo i tri puta više od tadašnje tržišne cijene. Ustavni sud je odluku, kojom se ukida Uredba o vjetroelektranama i ona prestaje da važi danom objavljivanjau Službenom listu, donio na sjednici 28. jula ove godine, a ove sedmice je poštanski dostavio ASP-u, kao podnosiocu inicijative”, naveli su iz te NVO.

Ukazali su da je tada Ustavni sud još imao kvorum za odlučivanje, a sud je odlučivao u sastavu Budimir Šćepanović, kao predsjednik, i sudije Milorad Gogić, Miodrag Iličković i Desanka Lopičić. U među vremenu je Iličković otišao u penziju i zemlja je trenutno bez Ustavnog suda.

“U odluci je Ustavni sud naveo da je uredbu cijeniou odnosu na važeći Zakon o energetici… da je došlo do promjene više normativnih okolnosti koje se odnose na pitanja koja su predmet uređivanja uredbe… da osporena uredba ni je usaglašena u potrebnom roku sa zakonom… te je utvrđeno da nije u saglasnosti s Ustavom i zakonom i da su se stekli uslovi za njeno ukidanje. Imajući u vidu da je uredba bila pravni osnov za metodologiju utvrđivanja povlašćene cijene za proizvođače struje iz VE Krnovo i Možura, koje punih 12 godina imaju po ugovorima pravo na subvencije, nejasno je šta će Vlada preduzeti u konkretnoj situaciji iuvezisasubvencijama”, kazali su iz ASP-a.

Nijesu pretjerani optimisti da će nakon ove odluke Ustavnog suda, nosioci izvršne vlasti požuriti da zaštite interese potrošača.

“Ovo tim prije što je slučaj VE Možura već nekoliko god ina u žiži domaće i evropske javnosti zbog sumnji u korupciju i zbog ubistva istraživačke novinarke na Malti, koja je otkrila koruptivnu šemu, ali istragau Crnoj Gori ne pomjerase mnogo naprijed, dok za to vrijeme potrošači plaćaju subvencije. Konvencija Ujedinjenih nacija protiv korupcije daje pravni osnov da države članice preispitaju pravne i ugovorne odnose kada su u pitanju koruptivni poslovi”, naveli su iz ASP-a.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *