Ukupan dug 19.318 blokiranih kompanija juče premašio 976 miliona eura

Dodajte komentar

Na novom spisku preduzeća sa blokiranim računima nalazi se 61 kompanija manje nego na prethodnom od 30. septembra ove godine, objavila je Centralna banka Crne Gore (CBCG).

Tako je na novoj listi, koju CBCG mjesečno objavljuje prema nadležnostima iz Zakona o platnom prometu, nalazi se 19.318 kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3.445 ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.

Ukupan iznos blokada svih kompanija i preduzetnika je 976,091 milion eura. Od toga, najveći dio odnosno 947,793 miliona eura odnosi se na 18.092 računa koji su u blokadi duže od 12 mjeseci.

Prema Zakonu o platnom prometu, CBCG je obavezna da objavljuje podatke o postupcima prinudne naplate i to nazive kompanija, odnosno preduzetnika, njihove matične brojeve, iznose blokade računa i broj dana neprekidnog trajanja blokade. Iz CBCG su objasnili da se matični brojevi za preduzetnike ne objavljuju, jer se u Centralnom registru transakcionih računa Centralne banke, oni vode po jedinstvenom matičnom broju (JMB) građana, čije objavljivanje nije u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Podatke CBCG objavljuje jednom mjesečno na internet stranici, prvog radnog dana po isteku mjeseca, sa presjekom stanja na posljednji dan u mjesecu, po azbučnom redu naziva preduzeća i preduzetnika.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *