Počela Nedjelja štednje, novorođenim bebama na poklon po 400 eura

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić i izvršni direktori poslovnih banaka potpisali su juče Sporazum o kampanji “Nedjelja štednje”, koja se povodom Svjetskog dana štednje, 31. oktobra i pod sloganom “Prvi korak u sigurnu budućnost”, sprovodi devetnaesti put zaredom.

Sve bebe rođene tokom “Nedjelje štednje” – od 31. oktobra do 6. novembra – čiji roditelji otvore štedni račun u nekoj od poslovnih banaka u Crnoj Gori, dobiće na poklon svoju prvu štednju. Centralna banka Crne Gore poklanja po 200 eura, a poslovna banka u kojoj roditelji otvore štednu knjižicu, još 200 eura. Ukupan iznos od 400 eura  biće deponovan na štedni račun djeteta i oročen na godinu dana, nakon čega roditelji mogu podići novac ili nastaviti da štede.

Uz zahvalnost bankama na kontinuiranoj podršci u promovisanju štednje kao važnog dijela finansijske pismenosti, guverner Žugić je istakao da su zahvaljujući “Nedjelji štednje”, u prethodnih 18 godina svoju prvu štednju dobile 2.542 bebe, za šta je CBCG izdvojila 541.000 eura, a komercijalne banke još toliko.

Da bi ostvarili pravo na prvu štednju, roditelji djece rođene tokom “Nedjelje štednje”, treba najkasnije do 31. marta 2023. godine da otvore štednu knjižicu u jednoj od poslovnih banaka, uz ličnu kartu oba roditelja i izvod iz matične knjige rođenih za novorođeno dijete.

Pored darivanja prve štednje, CBCG u sklopu “Nedjelje štednje” organizuje i brojne edukativne aktivnosti. Prva u nizu – izložba radova cetinjskih osnovaca pod nazivom “Maštam i štedim”, realizovana je 28. oktobra u saradnji sa Elektrotehničkim fakultetom Univerziteta Crne Gore. Kampanja se nastavlja radionicama u crnogorskim osnovnim školama na temu novca, štednje, bankarstva i bankarskih proizvoda, kao i predavanjima za učenike srednjih škola.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *