Damjanović: Tražimo prihvatljive i održive uslove zaduživanja

Dodajte komentar

Iako je rebalans budžeta usvojen krajem septembra, još nije dogovoreno planirano zaduženje kod domaćih banaka. Ministar finansija Aleksandar Damjanović kaže za TVCG da pregovaraju, te da traže uslove koji su prihvatljivi i održivi. Ekonomski analitičar Oleg Filipović ocjenjuje da banke imaju tvrdokoran stav o kamatnim stopama, koje će se, kaže, kretati od šest do devet.

Da državnoj kasi fali 350 miliona eura koje treba da posudimo nije ništa novo. Međutim, zašto se još čeka i da li kasnimo? Ministar finansija kaže da sve ide po planu.

“Tokom oktobra se intenzivno pregovaralo i pregovara se za eventualni okvir zaduženja, ja sam rekao sa domaćim bankama kojima smo dali prednost ukoliko, normalno, ne budemo zadovoljni sa uslovima ili sumom koja nam je neophodna, a vidjećemo koja je to suma. Pregovara se intezivno sa svim bankama, sa osiguravajućim društvima, Fondom za depozite, svi finansijski akteri uključujući Centralnu banku su u dnevnim komunikacijama i sa svima njima sam lično razgovarao”, kaže Damjanović za TVCG.

Pored Ministarstva finansija neophodno je da se snažnije uključi i Centralana banka, poručuje Filipović.

“Ono što je problem kod nas jeste što Centralna banka treba da izađe i projektuje kamatne stope zavisno od generalnih kretanja i Centralna banka je ta koja mora da definiše maksimalnu kamatnu stopu po kojoj cijeni prodaje te i kupujete novac, i u skladu sa tim kakav profit možete ostvariri. Banke imaju tvrdokoran stav, ja mislim da će se kamatne stope kretati od šest do devet odsto. Kako sam rekao, sa druge strane da li je skupo ili nije to čemo tek da vidimo”, navodi Oleg Filipović, ekonomski analitičar.

Kamatne stope još su stvar pregovora, kaže Damjanović i poručuje da će se voditi računa da to bude za Crnu Goru i održivo i prihvatljivo.

“Niti ćemo mi kao država da trčimo pred rudu da ulazimo u aranžmane koji nijesu dobri. Mislim da i bankama ne odgovara da budu van svega ovoga, jer generalno stabilnost na finansijskom tržištu i stabilnost u javnom sektoru utiču posredno i na stabilnost u bankarskom sektoru”, naveo je Damjanović.

Da ćemo uspjeti da se zadužimo ne sumnja ni Filipović, jer smo u tome, kako kaže, šampioni.

“Svako novorođenče u Crnoj Gori po nekim procjenama zaduženo je oko 9.000 eura mi moramo da mijenjamo sistem. Nije problem u zaduživanju problem je zašto se zadužujemo, do kad ćemo se zaduživati i kad će to stati i kad ćemo da uravnotežimo naš sistem”, navodi Filipović.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *