Prosječne plate u septembru ostale iste, ali im realna vrijednost i dalje pada

Dodajte komentar

Prosječna neto plata u septembru je iznosila 718 eura i ostala je na istom nivou kao u avgustu, pokazuju podaci Uprave za statistiku – Monstata.

To je za 34,7 odsto više nego u septembru prošle godine. Istovremeno, plata sa svim porezima i doprinosima bila je 887 eura.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u septembru u odnosu na avgust porasle 1,4 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile pad od 1,4 odsto”, preciziraju iz Monstata.

Po sektorima djelatnosti, prosječne neto zarade u septembru su u odnosu na avgust porasle u sektorima poslovanje nekretninama 4,1 odsto, saobraćaj i skladištenje 2,1 odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 1,5 odsto, trgovina na veliko i malo – popravka motornih vozila i motocikala jeda odsto, finansijske i i djelatnost osiguranja i ostale uslužne djelatnosti po 0,9 odsto. Rast je zabilježen i u sektorima prerađivačke industrije i usluga smještaja i ishrane po 0,2 odsto i vađenja ruda i kamena 0,1 odsto.

Pad prosječne neto zarade u septembru je u odnosu na avgust zabilježen u sektorima zdravstvena i socijalna zaštita 1,1 odsto, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti jedan odsto, građevinarstvo i informisanje i komunikacije po 0,7 odsto, snabdjevanje vodom, upravljanje otpadnim vodama, uklanjanje otpada i obrazovanje po 0,6 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti i umjetničke zabavne i rekreativne djelatnosti po 0,5 odsto, državna uprava i odbrana: obavezno socijalno osiguranje 0,4 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo 0,3 odsto.

Prošlog mjeseca najveće prosječne neto plate imalisu zaposleni u sektoru finansija i osiguranja, i to 1.180 eura, a zatim u snabdijevanju strujom 1.108 eura, dok su prema istim podacima treći u nizu angažovani na poslovanju s nekretninama – 910 eura. Najniže prosječne zarade i dalje imaju radnici u preradi 587 eura, zatim administraciji i sličnim uslugama 579 eura, te u trgovinama 614 eura.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *