EU zabranjuje dizelaše i benzince do 2035.

Dodajte komentar

Pregovarači Saveta EU i Evropskog parlamenta postigli su dogovor o zakonu koji predviđa zabranu prodaje novih vozila sa motorom na unutrašnje sagorijevanje od 2035. godine.

Tim sporazumom predviđeno je da se novi benzinski i dizel automobili i laka komercijalna vozila, kao i hibridna vozila, više neće prodavati u EU od 2035. godine, u korist 100 odsto električnih vozila.

Savet EU i Evropski parlament postigli su privremeni sporazum o revidiranim ciljevima smanjenja emisije ugljen-dioksida za nova putnička i laka komercijalna vozila.

Pregovarači EU postigli su sporazum sa državama članicama o prvobitnom predlogu Evropske komisije, koji datira još iz 2021 godine, a predviđa da se postigne mobilnost na putevima sa nultom emisijom štetnih gasova do 2035. godine.

Odluka će biti revidirana za četiri godine. Zabrana prodaje je dio klimatskog paketa EU, kojim se planira smanjenje emisije štetnih gasova za 55 odsto do 2030. godine u poređenju sa nivoom iz 1990, te da bude klimatski neutralna do 2050. godine.

Evropski parlament zatražio je stvaranje tranzicionog fonda kojim će se pomoći automobilskoj industriji da pređe na proizvodnju potpuno električnih automobila. Automobilska industrija direktno ili indirektno zapošljava više od 13 miliona Evropljana, ili sedam odsto tržišta rada EU, prema Evropskom udruženju proizvođača.

Pod pritiskom nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, u tekst je uvrštena i mogućnost alternativnih tehnologija, kao što su sintetička goriva ili hibridni motori, ako to omogući postizanje cilja potpunog eliminisanja emisije štetnih gasova iz vozila, prenosi Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *