Proučavao je navike 233 milionera i zaključio: Ovo je način da se obogatite

Dodajte komentar

Sticanje bogatstva nije slučajno. Potreban je naporan rad, neustrašivost i mentalni sklop usmjeren na rast. Tom Coreley je proveo pet godina proučavajući navike 233 milionera – 177 od njih su sami stekli bogatstvo – kako bi saznao kako koriste svoje vrijeme.

Na temelju svog istraživanja identifikovao je šest zajedničkih načela koja su im pomogla da steknu bogatstvo.

Najbolji dio je što ih svak može primijeniti i početi raditi na tome da postane milioner.

Milioneri neprestano uče

Za milionere koje je intervjuisao, učenje i samousavršavanje bili su glavni prioriteti.

Četrdeset i devet posto izjavilo je da su svaki dan odvojili nekoliko minuta da nauče nove riječi, a 61 posto je izjavilo da su vježbali nove vještine (npr., sport ili online kurs) najmanje dva sata dnevno. Drugih 63 posto reklo je da slušaju audio knjige tokom putovanja na posao.

Sedamdeset jedan posto reklo je da često čitaju knjige za samopomoć. Mnogi od njih gravitirali su biografijama uspješnih ljudi.

Milioneri više slušaju nego što govore

Jedna strategija koja se mnogo puta pojavila tokom mojih intervjua bila je “pravilo slušanja 5:1”.

Na grupnim sastancima, za svaki minut koji su govorili, slušali su pet minuta. To im je pomoglo da ojačaju svoje radne odnose i dobiju više različitih perspektiva o određenom pitanju.

A 81 posto je reklo da su aktivno tražili povratne informacije od drugih svaki dan, unutar i izvan radnog mjesta.

Milioneri stvaraju sjajne timove

U studiji, 86 posto milionera koji su sami stekli bogatstvo radilo je u prosjeku 50 sati ili više sedmično. Ali nisu radili sami. Mnogi su uspjeli jer su se skoncentrisali na svoje snage i smislili način da svoje slabosti prepuste spoljnim saradnicima.

Ako nisu posjedovali određenu vještinu, delegirali su je nekome tko je bio izvrstan u tome, kako bi se mogli skoncentrisati na širu sliku i imati više vremena i mentalne energije da je sprovedu.

Okruživanje ljudima koji dijele njihovu viziju omogućilo je da odu dalje sa svojim ciljevima.

Milioneri sanjaju velike snove

Mnogi od milionera u ovoj studiji koristili su se strategijom koju nazivam “Namještanje snova”. Sjeli su i napisali kako bi njihov idealan, savršen život izgledao 10 godina u budućnosti.

Jedan od njih bio je strastven za vino i mislio je da bi mogao zaraditi milione ulažući u taj biznis. Njegova porodica i prijatelji nisu mislili da je to moguće, ali on nije bio pokoleban.

Tokom 15 godina postao je stručnjak u industriji. Godine 2001. likvidirao je mali dio svoje kolekcije vina i uspio kupiti svoj dom iz snova na plaži na Floridi. Zaradio je 4 miliona dolara – a sve zato što je odbio odustati od ideje u koju je vjerovao.

Milioneri brinu o svom zdravlju

Dobro zdravlje se pretvara u dugovječnost, što znači više vremena za stvaranje više bogatstva.

Jedna se milionerki dugo borila sa svojom težinom. Jednog je dana odlučila da će hodati jednu milju dnevno. Nakon mjesec dana povećala se na dvije milje, a zatim na tri.

Kasnije je istrčala tri maratona. Svoju energiju, skoncentrisanost i želju za uspjehom pripisala je djelimično ovim postupnim fitness ciljevima koji su joj promijenili život.

Milioneri sami stvaraju svoju sreću

Ne govorimo o vrsti sreće koju imate u Las Vegasu. Nevjerojatnih 94 posto milionera reklo je da nikada ne kocka.

Sreća u ovom kontekstu nije slučajnost, već kockanje s nečim novim. Mnogi milioneri dijelili su sposobnost da vide ono što je drugima nevidljivo i da smišljaju kreativna rješenja i alternativne puteve do uspjeha.

Upornost stvara prilike, a sreća na kraju dolazi onima koji odbijaju odustati od svojih snova i ciljeva.

Izvor: manager.ba/biznisinfo.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *