EIB razmatra finansiranje novih dionica na željezničkoj mreži

Dodajte komentar

EIB Global razmatra finansiranje novih dionica na crnogorskoj željezničkoj mreži, što bi bilo korisno široj ekonomiji, olakšalo trgovinu i regionalnu integraciju i doprinijelo održivom razvoju, saopštio je rukovodilac regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi.

“Kada se završe sve planirane dionice, očekuje se povećanje broja putnika na 1,4 miliona godišnje, a robnog transporta na 1,5 miliona tona”, kazao je Bragonzi u intervjuu agenciji Mina-business.

On je podsjetio da je EIB ranije obezbijedila sredstva za rekonstrukciju željeznice i da su obavljeni radovi doprinijeli značajnim poboljšanjima, prije svega u bezbjednosti saobraćaja i kvalitetu usluge u robnom i putničkom transportu.

“Projekat direktno donosi korist za 1,2 miliona putnika koji godišnje koriste tu liniju i, posredno, široj ekonomiji tako što olakšava trgovinu, regionalnu integraciju i održivi razvoj”, naveo je Bragonzi.

On je poručio da je EIB spremna da gradi nova partnerstva u Crnoj Gori kako bi podržala privatni sektor i razvoj strateške infrastrukture, te pomogla zemlji da se razvija u skladu sa evropskim i klimatskim težnjama.

EIB, kao banka Evropske unije (EU), podržava razvoj osnovne infrastrukture i privatni sektor Zapadnog Balkana već 45 godina.

“Mi smo jedan od ključnih finansijera ekonomskog i investicionog plana Evropske komisije (EK) koji predviđa devet milijardi eura za ključne projekte koji podržavaju zelenu i digitalnu tranziciju, regionalnu integraciju, povezanost i usaglašenost sa EU”, naveo je Bragonzi.

On je podsjetio da je EIB u Crnoj Gori od 2006. godine investirala u projekte u različitim sektorima, čija je vrijednost veća od milijardu eura. Novi ogranak, EIB Global, početkom ove godine je nastavio tu tradiciju, tako što je potpisan zajam od 50 miliona eura sa Investiciono-razvojnim fondom (IRF).

“Ta sredstva su dio namjenske kreditne linije za dekarbonizaciju u malim preduzećima u zemlji, što omogućava uvođenje praksi energetske efikasnosti. Pored tog zajma, obezbijedili smo grant od 400 hiljada eura IRF-u, kao pomoć za jačanje kapaciteta za pružanje savjetodavnih finansijskih usluga malim i srednjim preduzećima u Crnoj Gori”, saopštio je Bragonzi.

On je dodao da je EIB Global ove godine potpisao grant za dodatnih 2,9 miliona pomoći Vladi radi ubrzavanja modernizacije nacionalnog obrazovnog sistema kroz unapređenje, izgradnju i rekonstrukciju školske infrastrukture.

EIB grant će, kako je objasnio Bragonzi, dopuniti postojeći zajam od 18 miliona eura za sektor osnovnog obrazovanja, kojim je obuhvaćena tehnička i savjetodavna podrška za pripremu projekata i postupak javne nabavke, kao i za razvoj nacionalnih standarda za nadzor i evaluaciju sličnih projekata.

On je naveo da je zajam od 50 miliona eura IRF-u namijenjen finansiranju projekata u vezi sa klimatskim aktivnostima za mala i srednja preduzeća.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *