Privredna delegacija u Briselu: Podstaći investicije u oblasti inovacija i održivog razvoja

Dodajte komentar

Forum privrednika Crne Gore i Belgije organizovan je danas u Briselu, u okviru višednevne posjete crnogorske poslovne delegacije ovoj državi i Luksemburgu, a koju predvodi predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić.

Događaj okuplja brojne zainteresovane privrednike, a sa crnogorske strane najzastupljenije su bile kompanije iz sektora IT, energetike, saobraćaja i turizma. Belgijski učesnici Foruma članovi su najznačajnijih agencija za investicije i trgovinu: Flamanska agencija za investicije i trgovinu – FIT, Agencija za spoljnu trgovinu Brisela – HUB Brussels, te Valonska agencija za izvoz i strane investicije – AWEX.

Predstavljena je Crna Gora – od ekonomskih i investicionih potencijala, prirodnih ljepota do kulturne baštine, kako bi se uspostavila međukompanijska partnerstva i ojačale privredne veze Crne Gore i Belgije. Drakić je ocijenila da postoji značajan prostor za unapređenje saradnje sa Belgijom, što pokazuju i podaci o robnoj razmjeni koja je izuzetno skromna, a sa značajnim deficitom na crnogorskoj strani.

“Vjerujemo da će ovaj susret privrednika uticati na povećanje robne razmjene, uz veće prisustvo belgijskih investicija, ali i na podsticaje za ulaganja u inovacije”, kazala je Drakić.

Ona je istakla da je Belgija lider u mnogim privrednim granama, uz brojne oblasti u kojima je moguće unaprijediti saradnju, počev od zaštite životne sredine, cirkularne ekonomije, prerade voda, upravljanja otpadom, obnovljivih izvora energije, do oblasti poput IT-a, građevinarstva, „smart city“ rješenja, prehrambene industrije, te inovacija.

“Sve ove oblasti pružaju odličnu osnovu za dalju saradnju, kao i za transfer tehnologija i znanja, u okvirima naših poslovnih zajednica. PKCG implementirala značajan broj projekata finansiranih iz sredstava EU i drugih fondova, i danas možda više nego ikada slovi za kredibilnog i evropskim vrijednostima okrenutog poslovnog partnera. Sigurna sam da bi zajedničkim naporima mogli pronaći modele za finansiranje transfera znanja u nekoj od oblasti interesovanja”, zaključila je Drakić.

Među učesnicima Foruma bio je i Rudi Valks iz Passim grupe, međunarodne kompanije koja se bavi različitim vidovima transporta i logistike.

Ambasador Crne Gore u Belgiji Ivan Leković naveo je da ta kraljevina predstavlja dobru priliku za crnogorsku privredu i da je pravi trenutak da se na privrednom planu učini snažan iskorak. Naglasio je da su politički odnosi na veoma dobrom nivou i da to treba koristiti kao dobru polaznu osnovu.

Yves Richard, direktor AWEX-a istakao je da je cilj poslovnog foruma “da se osvijetle mogućnosti saradnje dvije zemlje”, te potcrtao da je Crna Gora potencijalno privlačna država za investiranje, posebno u kontekstu aktuelnih prioriteta uključujući energetiku.

Investicione potencijale Crne Gore predstavio je direktor Agencije za investicije Mladen Grgić, koji je istakao sve povoljnija poreska opterećenja i reformske mjere koje treba da doprinesu konkurentnosti zemlje kao investicione destinacije. Upoznao je prisutne sa ključnim projektima koji su Crnu Goru stavile u sam vrh turističkih i investicionih destinacija.

Poslovni forum je organizovale su PKCG i AWEX, u saradnji sa ambasadom naše zemlje u Belgiji, a završen je bilateralnim sastancima o uspostavljanju potencijalnih partnerstava.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *