Turističke organizacije Trebinja, Herceg Novog i Nikšića dogovorile saradnju

Dodajte komentar

U Herceg Novom je potpisan memorandum o saradnji i zajedničkom djelovanju turističkih organizacija Trebinja, Herceg Novog i Nikšića, saopšteno je danas iz trebinjske Turističke organizacije.

Memorandum su u petak, u kući nobelovca Iva Andrića potpisali direktori turističkih organizacija tri grada – Mirjana Putica, Milja Vitorović i Mitar Barać.

Direktor Turističke organizacije Herceg Novi Milja Vitorović izrazila je zadovoljstvo što su se stekli uslovi da se unaprijedi međusobna saradnja s ciljem razvoja turizma, uz razmjenu znanja i pozitivnih iskustva u poslovanju turističkih organizacija, a samim tim i lokalnih samouprava.

Ona očekuje da se zajednički iskoriste šanse za realizaciju turističkih projekata, podsjećajući na značaj tradicije, prirodnih i kulturno-istorijskih potencijala koje imaju Trebinje, Herceg Novi i Nikšić, što ih i povezuje.

Vitorovićeva je navela da planina Orjen, čiji se masiv prostire na području sve tri loklane zajednice, predstavlja najveći potencijal za dalji razvoj turizma.

Direktor Turističke organizacije Trebinje Mirjana Putica podsjetila je na dosadašnju dobru saradnju, te da je u proteklom periodu upriličeno više susreta na kojima je istaknuta potreba unapređenja saradnje kreiranjem jedinstvenog turističkog proizvoda.

Ona je dodala da je evidentna potreba da se unaprijedi međusobna saradnja u turizmu i ugostiteljstvu, te da će svima mnogo značiti razmjena znanja i pozitivnih iskustava u poslovanju turističkih organizacija.

Putica je ukazala na brojne primjere veza između privrednih subjekata i stanovnika ova tri grada.

Direktor Turističke organizacije Nikšić Mitar Barać izrazio je zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma, ističući da je izuzetno važan za ovu turističku organizaciju i nikšićku opštinu pošto su sa Trebinjem i Herceg Novim najduže i na više načina vezani kulturom i tradicijom.

On je dodao da, osim Orjena ima još modela za proširenje saradnje, te da je uvjeren da će zajednički turistički proizvod doprinijeti razvoju i unapređenju turizma.

Barać je rekao da je velika prednost to što će strane potpisnice zajedničkim projektima aplicirati za sredstva iz evropskih fondova.

Konkretan vid saradnje između ovih turističkih organizacija, kako je navedeno, realizovan je i na dan potpisivanja memorandma, kada je na Trgu Nikole Đurkovića u Herceg Novom organizovan bazar gastro proizvoda.

Na bazaru je asortiman domaćih hercegovačkih proizvoda predstavila “Hercegovačka kuća“ iz Trebinja, uz izlagače iz Nikšića i Herceg Novog.

Bazar je, kako se ističe, zabilježio odličnu posjetu, a brojni građani Herceg Novog i gosti tog grada pokazali su interesovanje za organske proizvode i brendove iz Hercegovine.

Izvor: Akta.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *