Pelet na sjeveru najtraženija roba, ali se do njega teško dolazi

Dodajte komentar

Izvoz peleta nedavno je stopiran odlukom Vlade kako bi se zaštitilo domaće tržište, a nešto ranije Vlada je ograničila cijenu na 269 eura za tonuu slučaju kupovine kod proizvođača, odnosno 320 u maloprodaji. Odluka o stopiranju izvoza nastupila je nakon što je utvrđeno da proizvođači prodaju većinu ovog energenta u inostranstvo zbog veće prodajne cijene.

Ipak, i pored brojnih mjera da se zaštite građani koji se griju ovim energentom, sudeći po navodima, do peleta se na sjeveru države teško dolazi.

Da će ove sezone biti problema sa nabavkom peleta prvi su potencirali Bjelopoljci, tražeći zaštitu s obzirom na to da je najveći broj njih prihvatio molbe nadležnih državnih organa da prije nekoliko godina pređu na ovaj vid zagrijavanja svojih domova.

Kad smo se upustili u ovu priču, a država nam dala beskamatne kredite, koje smo mi nekoliko godina otplaćivali, i tim putem kupili peći i sve ostalo što je potrebno da se pređe na pelet, i kada smo kupovali pelet po normalnim cijenama, a samim tim imali uštedu, ali i povećali energetsku efikasnost, kao i smanjili zagađenje životne sredine, naišli su za nas nepremostivi problemi. Ove jeseni do peleta je bilo teško doći kaže Bjelopoljac Milorad Sekulović.

On dodaje da je cijena toliko skočila da je pitanje šta je u ovom trenutku jeftinije pelet ili struja.

Teškom mukom ga sam nabavio i to zahvaljujući nekim vezama i poznanstvima. Istina, po tadašnjoj cijeni, koja je bila 255 eura. Sad kažu da ti ni pare ne pomažu kaže Sekulović.

Situacija je slična i u Rožajama. Za potrebe potrošača u ovom gradu potrebno je obezbijediti više od 400 tona peleta za jednu sezonu. Međutim, četiri-pet firmi koje se na ovom prostoru bave proizvodnjom ne mogu da zadovolje potrebe potrošača. Prema riječima jednog od njih, radi se o sitnim proizvođačima, koji zbog nedostatka sirovine ne rade u punom kapacitetu. Ovaj privrednik nam je saopštio da trenutno ne prodaje pelet jer je pretrpan narudžbinama koje mora da ispoštuje.
Mi smo već unaprijed ugovorili prodaju peleta po cijeni od 300 eura, dok su cijene kod drugih proizvođača 320 eura po toni kazao je naš sagovornik.

Prema našim saznanjima,Rožajci pelet dovoze iz drugih gradova, ali u manjim količinama jer, kako ističu, ne pomažu ni pare da bi došli do ovog energenta. Proizvođač iz Berana, firma Nikola, nudi rožajskim potrošačima pelet za 320 eura sa troškovima prevoza.

Prema riječima Faruka Agovića, vlasnika firme Mikromont plus, koja se bavi instaliranjem centralnog grijanja i nabavkom opreme, pelet je u Rožajama najtraženija roba.

Iako je rečeno da cijena peleta ne smije preći mshoc od 260 eura, po toj cijeni se ne može nabaviti. Cijena je toliko skočila da je pitanje šta je u ovom trenutku jeftinije pelet ili struja 320 eura plus što sam snosio troškove prevoza. Proizvođači su formirali trgovinske firme u okviru svojih preduzeća pa pelet prodaju po visokim cijenama. Mi smo prošle godine ugradili oko 80 odsto opreme za grijanje na pelet, ove godine je obrnuto, jer je trenutno interesovanje građana za ugradnjom toplotnih pumpi i grijanja na struju. Prošle godine smo prodali dosta opreme za grijanje na peletu pa vođeni time, novonabavljene količine stoje na lageru zaključuje Agović.

U Pljevljima peleta nema u prodaji

U Pljevljima već duže vrijeme nema peleta u slobodnoj prodaji. Stovarišta u kojima se pelet mogao kupiti tokom proljećnih mjeseci sada ga nemaju za prodaju. Veliki broj Pljevljaka čeka na pelet po subvencionisanim cijenama koji se dijeli preko lokalne uprave.

Dosad je isporučen pelet za 465 domaćinstava. Cijena jedne tone je 261 euro rečeno nam je u pljevaljskoj lokalnoj upravi uz pojašnjenje da se isporučuju dvije tone, a da je subvencija pedeset odsto na pomenutu cijenu.

U Pljevljima se poslednjih godina dijeli subvencionisani pelet, odnosno po dvijetone peleta za ona domaćinstva koja imaju peći na pelet. Subvencionisanom cijenom od pedeset odsto se utiče da građani, umjesto uglja, za ogrev koriste pelet, kako bi se popravila ekološka slika u gradu. Ove godine za pelet se prijavilo 1.150 domaćinstava. Prema važećem ugovoru, pelet treba da se do 5. novembra isporuči svim domaćinstvima.

Proizvodnja manja jer fali sirovina

U Peletari “Omerović” su nam kazali da su smanjili proizvodnju na najmanju mjeru s obzirom na to da se u ovom tremutku teško dolazi do sirovina.

Sve što radimo, radimo poštujući odluku Vlade o cijenama koje su propisane. Odnosno, sve što poslednjih dana proizvedemo ide za poznatog kupca, koji je naručio pelet još ranije, po cijeni koja je i manja od ove koja je propisana od 269 eura. Nadamo se da ćemo brzo otpočeti sa većom proizvodnjom kazali su u ovoj peletari.

Na telefonske pozive u Peletari “Pelengić trejd” niko nije odgovarao. U nezvaničnoj komunikaciji sa nekima kupcima, koji su kupovali pelet, saznali smo da nije plaćen više od propisane cijene.

Izvor: Dan

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *