Institut u Kilu: Globalna trgovina stagnira

Dodajte komentar

Jedan od vodećih njemačkih ekonomskih instituta, Kiel Institute for the World Economy (IfW) – Institut za svjetsku ekonomiju u Kilu, objavio je najnoviju analizu o globalnoj trgovini robom, precizirajući da je globalna trgovina stagnirala u septembru.

U analizi se navodi da su se u septembru poremećaji u lancu snabdijevanja smanjili nakon što je potražnja za robom oslabila preko Atlantika.

Prema podacima IfW-a, oko 12 odsto robe koja se transportuje u svijetu, još je zaglavljena u velikim lukama. Dodaje se da su zagušenja u kontejnerskom transportu u Sjevernom moru takođe smanjena.

Očekuje se pad izvoza u EU

“Samo u Njemačkom zalivu čeka 12 kontejnerskih brodova kako bi istovarili robu. Prije mjesec dana bilo ih je 19”, navodi se u analizi.

Takođe se navodi da se očekuje pad kineskog izvoza u septembru za 0,9 odsto i rast uvoza za 3,9 osdto u odnosu na prethodni mjesec, dok se za Sjedinjene Američke Države očekuje rast izvoza od 0,1 odsto i pad uvoza od 4,4 odsto.

U analizi se navodi da se u septembru u Njemačkoj očekuje pad izvoza za 0,1 odsto u Njemačkoj, a u Evropskoj uniji (EU) 0,2 odsto.

Takođe se predviđa rast ruskog izvoza u septembru za 0,2 odsto, a uvoza za 0,8 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Izvor: Al Jazeera

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *