Interna kontrola otkrila novu pronevjeru

2 komentara

Crnogorska komercijalna banka internom kontrolom otkrila je još jednu zloupotrebu u sistemu provjera ukazuje da je i u filijali Kotor navodno došlo do pronevjere nekoliko stotina hiljada eura,ali će se konačna cifra znati po okončanju revizije poslovanja u toj ekspozituri.

“Vijestima” je zvanično u CKB banci potvrđeno da su “tokom sprovođenja redovnog procesa interne kontrole poslovanja,ustanovili u filijali banke u Kotoru da su potencijalno ugroženi interesi pet klijenata”.

“Iznos štete, koji bude potvrđen istragom koju banka sprovodi, biće u potpunosti nadoknađen klijentima”, piše u odgovoru CKB-a “Vijestima”.

Najveća banka u Crnoj Gori, kako su najavili, na osnovu prikupljenih podataka i informacija podnijeće krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv svih zaposlenih za koje se utvrdi da postoji osnovana sumnja da su izvršili krivično djelo zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Podaci “Vijesti” ukazuju na internu sumnju da su u filijali u Kotoru navodno uočene zloupotrebe tokom transakcija i rada službenika koji su imali odobrenje za rad u servisu Privatnog bankarstva CKB-a.

Pronevjera u privrednom poslovanju, kako vjeruje CKB, počela je tokom juna ove godine, kada je kako je interna kontrola pokazala viši referent i odabrani službenik za usluge privatnog bankarstva navodno zloupotrijebio službena ovlašćenja i “skinuo” sa računa pet klijenata nekoliko stotina hiljada eura…

Kako saznaju “Vijesti”,softverski sistem zaštite unutar CKB banke mjesecima nije signalizirao da se nešto sumnjivo događa u filijali banke na Trgu od oružja u srcu Starog grada, pa je tako pronevjera otkrivena tek nakon redovne interne kontrole rada u toj ekspozituri.

“Od početka godine, sprovodimo korjenite promjene u organizovanju poslovanja, sa posebnim akcentom na unapređenje postojećih i implementiranje novih sistema interne kontrole. Svaki oblik ugrožavanja interesa banke koji bude otkriven biće procesuiran prema nadležnim državnim organima, a u skladu sa zakonom”, piše u odgovoru CKB-a.

Banka, kako su naveli, intenzivno sarađuje sa nadležnim državnim organima, te očekuju da će “izolovani slučajevi neetičke poslovne prakse kojima smo bili izloženi i koji su prouzrokovali materijalnu i reputacionu štetu banci dobiti adekvatan sudski epilog”.

Vještače milionsku pronevjeru

CKB banka u februaru ove godine dostavila je krivičnu prijavu SDT-u zbog toga što je interna kontrola pokazala da je dvoje zaposlenih navodno sa računa klijenata sistema privatnog bankarstva godinama uspjelo da “skine” više od 16 miliona eura.

SDT je pokrenuo izviđaj u ovom predmetu, a trenutno odabrani vještak ekonomsko-finansijske struke vještači obimnu dokumentaciju i brojne transakcije i sumnjiva mešetarenja sa novcem VIP klijenata banke unutar sistema kako bi analizom bilo utvrđeno ko je i na koji način odgovoran za milionsku zloupotrebu.

Krajem aprila SDT-u je prijavljen i bivši izvršni direktor Pal Kovač, kojeg u banci dovode u vezu sa milionskom pronevjerom jer je šteta nastala u vrijeme dok je on bio na najvažnijoj poziciji unutar banke.

Dvoje prijavljenih službenika D. S. i P. L. navodno su iskoristili povjerenje klijenata,te bez njihovog znanja, manipulisali tuđim novcem, prebacivali ga sa računa na račun…, prikrivali tragove, manjak…, trgovali na berzi…

Zbog pronevjere u banci, kada je sa računa 193 klijenata ukradeno 16,2 miliona eura, banka je osim krivične prijave pokrenula i niz disciplinskih postupaka nakon kojih je 30-ak službenika banke zbog neetičkog rada u službi, ostalo bez posla.

Predsjednik Upravnog odbora banke Tamaš Kamaraši je početkom avgusta u intervjuu “Mini biznis rekao da je CKB banka vratila 16,2 miliona eura oštećenim klijentima Privatnog bankarstva.

Kamaraši je objasnio da je šteta u potpunosti nadoknađena iz izdvojenih rezervi za operativne rizike CKB-a.

Izviđaj i u filijali Bar

SDT se bavi i izviđajem nakon što je menadžment banke, poslije interne kontrole,početkom februara ove godine prijavio neregularnosti i milionsku pronevjeru u ekspozituri banke u Baru.

CKB je podnijela tada krivičnu prijavu protiv bivše direktorice barske filijale M. M., a prijavom je obuhvaćeno i osam službenika banke iz lučkog grada za pomaganje u zloupotrebi.

Po nalogu SDT-a i ovaj predmet je na analizi vještaka ekonomsko-finansijske struke, koji bi trebalo da utvrdi šemu kako je oštećeno preko 20 klijenata banke, ali i preciznu cifru koliko su novca podigli na osnovu falsifikovanih papira o kreditima, za koje niko od klijenata nije znao… Bivša dirktorica barske filijale se interno sumnjiči i da je podizala depozit sa računa klijenata.

Zbog niza krivičnih prijava, ali i afera unutar CKB-a, Centralna banka Crne Gore kao vrhovna monetarna institucija, pokrenula je vanrednu kontrolu kako bi utvrdili kako su se dešavali propusti u radu i funkcionisanju internih zaštita i kontrolnih stepenika unutar najveće banke u Crnoj Gori.
Optužnica protiv pet osoba

SDT je polovinom juna ove godine podiglo optužnicu po krivičnoj prijavi Crnogorske komercijalne banke zbog optužbi da je šef Odjeljenja pozadinskih operacija za podršku biznisu u Podgorici Vlado Pavićević i još četiri osobe, koje su mu pomogle da zloupotrebom službenog položaja otuđi više od 130.000 eura.

Pored Pavićevića, koji je nagrađivan kao uzoran službenik, na optužnici blagajnice CKB-a su službenice banke M. N.,

M. S. i B. B. koje su optužene za saizvršioce u krivičnom djelu zloupotreba službenog položaja, dok se M. M. tereti za pomaganje Pavićeviću u malverzacijma gdje je oštećena CKB.

Prema navodima optužnice, blagajnica M. S. je 21. februara u dogovoru sa Pavićevićem iz blagajne neovlašćeno zadužila 56.000 eura u gotovini iako za to nije imala osnov niti je to evidentirala. Tri dana kasnije, Pavićević je, znajući da će biti vanredni popis blagajni u svim filijalama CKB-a, ručno kreirao nalog za knjiženje kojim je umanjio knjigovodstveno stanje glavne blagajne iz koje je prethodno M. S. neovlašćeno podigla 56.000 eura.

Istraga je pokazala da je Pavićević 29. decembra prošle godine samoinicijativno i bez osnova kreirao nalog za knjiženje kojim je prenio 7.000 eura novca CKB-a na štedni račun L. K. Potom je pozvao blagajnicu M. N. koja je mimo bankarskih procedura sa tog transakcionog računa podigla iznos od 4.000, a potom još 2.997 eura i predala ih Pavićeviću van poslovnih prostorija CKB-a.

Naredniih dana nastavile su slične transakcije mimo propisa, tvrdi SDT.

Izvor: Vijesti

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
2 Komentara
  • hahahaha
    Aktuelno najavio, pa oni požurili.
    Nadam se da ćete ovako prenijeti i tekst s Aktuelno portala, pa da znamo o čemu se radi, a ne ove od banke plaćene…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *