Bord Regionalnog vodovoda sebi obezbijedio dva savjetnika, sekretaricu i vozača

Dodajte komentar

Bord Regionalnog vodovoda je izmjenom sistematizacije sebi obezbijedio službu sa savjetnicima za tehnička i pravna pitanja, poslovnim sekretarom i vozačem, suprotna je preporukama petočlane komisije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) formirane radi revizije odluka rukovodstva ovog preduzeća.

Novom sistematizacijom, kabinet izvršnog direktora, umjesto pomoćnika za pravna i finansijska pitanja, sada ima savjetnike za odnose sa državnim organima i za saradnju sa međunarodnim finansijskim organizacijama, dok je sekretarica sada referent u kabinetu. Služba zaštite lica i imovine izdvojena je kao poseban sektor i dodato radno mjesto rukovodioca. Savjetnik borda za pravna pitanja, koji je dio četvoročlane službe, prema sistematizaciji, pomagaće izvršnom direktoru u izvršavanju odluka borda, obavljati administrativne poslove, organizovati sastanke i voditi zapisnike, izvještaj o svom radu dostavljaće izvršnom direktoru, a radiće i po njegovom i nalogu borda. Savjetnik za tehnička pitanja će, između ostalog, pomagati predsjedniku borda u izvršavanju odluka i praćenju realizacije investicionih i kapitalnih projekata. Na svim novoformiranim rukovodilačkim radnim mjestima predviđen je najveći koeficijent 18, što znači da su njihove bruto zarade 1.620 eura i nešto su ispod zarada savjetnika premijera i predsjednika države (koeficijent 19), odnosno nešto niži od zarade docenta, odnosno državnog sekretara (17,29) i znatno veća nego direktora poreske, Uprave policije, inspekcije (16,43). Ovi su koeficijenti usvojeni lani, a u primjeni su od jula ove godine.

Komisija, čiji je predsjednik bio državni sekretar u ovom ministarstvu Radovan Bojović, ukazala je da bi formiranje te službe negativno uticalo na već loše finansijsko stanje u preduzeću te da, prema pravilniku o radu, administrativno-tehničke poslove za bord obavlja već postojeći kadar.

„Neka“ komisija

Rukovodstvo RCVP nije upoznato sa postojanjem ove komisije, niti sa njenim rezultatima – rečeno je Pobjedi iz ovog preduzeća.

U izvještaju komisije, u koji je Pobjeda imala uvid, između ostalog stoji da je tročlani bord čiji je predsjednik Zoran Lakušić sa članovima Janom Sekulić i Novicom Tmušićem, postupao nezakonito, prekoračivši ovlašćenja i pokušavajući da preuzme nadležnosti izvršnog direktora. Ovaj je bord već sedam mjeseci nelegalan, jer nije izabran novi nakon ostavki Novice Bulatovića i Dušana Vukića.

“Možda je postojala neka komisija koja se samo bavila odborom direktora, ali ne i radom izvršnog direktora Josipa Đuraškovića, jer je vjerovatno formirana da zaštiti njegov lik i djelo (nezakonsko). Zato smatramo da je objavljivanje nezvaničnog izvještaja „komisije“ još jedna od manipulacija smijenjenog direktora Đuraškovića”, odgovoreno je Pobjedi iz RVCP na prošlonedjeljna pitanja kroz reagovanje na ranije tekstove.

Pobjeda će to reagovanje objaviti nakon što nam iz RVCP, kako smo tražili, dostave korigovanu verziju kojom će biti odvojeni odgovori na tražena pitanja i njihova reakcija na tekstove koje smo objavili 21. i 29. septembra.

Da li i aktuelna ministarka Ana Novaković-Đurović komisiju njenog resora smatra „nekom“, kako to navode iz RVCP-a, nijesmo uspjeli da saznamo, jer ni ovog puta iz MEPU nijesu odgovorili na naša pitanja. Ipak, sudeći po tome što i pored takvog nalaza i preporuke da se bord razriješi, ministarka ne objašnjava javnosti zbog čega to nije urađeno ako su navodi komisije tačni, stiče se utisak da joj ovo pitanje, u najmanju ruku, nije na listi prioriteta.

Iz RVCP tvrde da nema zakonskog utemeljenja da se bilo koja komisija MEPU-a bavi postupcima i odlukama borda, već da se time mogu baviti samo sudovi. – Zato ćemo uslovno govoriti o nalazima nekakve komisije, a direktno o radu bivšeg izvršnog direktora Đuraškovića – kazali su iz Pobjedi iz RVCP.

Štite se od samovolje direktora

Bili su, kako navode, prinuđeni da angažuju pojedine eksperte van društva, kako rad borda ne bi zavisio od samovolje izvršnih direktora.

“Odbor se opredijelio za svoju službu, odnosno kabinet i nije imao i nema namjeru da prima nove zaposlene već da samo izvrši preraspodjelu zaposlenih unutar društva. Za razliku od Odbora, izvršni direktor je, kao što je istaknuto, primio u radni odnos veći broj novih lica, za kojima nije iskazivana potreba. Upravo to je izazvalo povećanje troškova po osnovu isplate zarada. Po svoj prilici, želi se jednim drvetom zakloniti čitava šuma. Ovdje treba napomenuti da Odbor radi u zakonskim kapacitetima, pa su sve njegove odluke mjerodavne”, kažu iz RVCP.

Odbacuju i navode o lošem odnosu prema zaposlenima, dodajući da je zakonito usvojeno više značajnih dokumenata koje Đurašković nije sprovodio.

“Tako je, nakon intenzivnih aktivnosti i sprovedene javne rasprave u okviru koje je omogućeno svim zaposlenim da kako pojedinačno tako i organizovano u okviru Sindikalne organizacije iznesu svoj stav, odnosno da daju svoje primjedbe i sugestije, Odbor direktora jednoglasno je usvojio prečišćeni tekst Prijedloga izmjena i dopuna Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji, kao i Prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o zaradama i drugim primanjima”, navode iz vodovoda.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *