Konferencija Integrator: Privlačenje investitora i objedinjavanje IT kapaciteta ključno za bolju sajber bezbjednost

Dodajte komentar

Objedinjavanje IT kapaciteta zemalja regiona, akademija, biznisa i državnih organa doprinio bi da budemo digitalno više bezbjedni, smatra Majo Mićović, predsjednik i CEO grupacije Sky Express koja je organizovala jučerašnju konferenciju Integrator u okviru prvog podgoričkog ICT Week-a.

On je zahvalio ICT Cortex-u na sedmičnom programu posvećenom IT i pratećim industrijama, kao „jedinstvenom konceptu u regionu“.

Otvarajući prvi panel Integratora, posvećen trendovima u sajber bezbjednosti za narednu godinu, ukratko je podsjetio da je 2022. izuzetno izazovna za sve kompanije u regionu koje se bave bezbjednošću informaciono-komunikacionih sistema. Podsjetio je da su na to, između ostalog, uticale različite krize – od sukoba između Rusije i Ukrajine, preko ekonomske krize, to daljeg najavljenog rasta cijena energije.

„Vrijeme je da sagledamo i budemo svjesni onoga što se dešava kako bi bolje odgovorili na izazove u 2023. godini“, istakao je on.

Asistentkinja na Pravnom fakultetu Andreja Mihailović smatra da su podaci danas nešto najvrednije što neko posjeduje, a to se odnosi i na države.

„Sajber diplomatija tu ima posebno mjesto, jer se kroz nju ojačava globalni sistem bezbjednosti uključujući i sajber prostor. Regulativa u ovom dijelu nije definisana, niti jedistvena. Privatno-javna partnerstva treba da imaju ključnu ulogu u očuvanju bezbjednosti u globalnom sajber prostoru“, dodala je ona.

Podsjetila je i na osnivanje regionalnog centra za sajber bezbjednost, za što smatra da će doprinijeti jačanju saradnje među državama, dok će izuzetno znanje stručnjaka s ovih prostora učiniti ovaj centar značajnim čak i na globalnom nivou.

Najbolji rukovodilac sektora za informacionu bezbjednsot (CISO) u Evropi za 2019 i 2021. godinu, Jelena Zelenović Matone, kaže da u EU razvoj proizvoda i usluga u ovom segmentu značajno raste u posljednje vrijeme.

„I ovdje su konačno postali svjesni značaja očuvanja sajber bezbjednosti. Sve je više investitora koji ulažu upravo u ovakve evropske kompanije, umjesto što su te proizvode i usluge do sada nabavljali iz SAD. Takođe, ulažu sve više i u evropske start up-ove koji se bave bezbjednosnim izazovima u ICT-u“, dodala je ona.

Po njenim rijačima, izazovi na Zapadnom Balkanu su isti kao i u svakom dijelu svijeta, te da rješenje za te probleme treba zajednički tražiti u trouglu sa SAD i EU.

Osnivač i menadžer u Evolution Equity Partners Fund Dennis Smith jedan je od najiskusnijih u sektoru sajber bezbjednosti i ovom tematikom se bavi već više od pola vijeka. Riječ je o kompaniji osnovanoj u Kanadi, koja je prije 18 godina stigla i u Evropu, te s ponosom ističe da je najstarija u branši.

„Nisam samo investitor, već i sam radim rješenja koja se odnose na sajber bezbjednost, uz prenošenje znanja kroz visokoobrazovni sistem. Svi imamo isti cilj. U našem slučaju, da ulažemo u sajber bezbijednost. Sajber bezbjednost je decenijama bilo nešto što se držalo „u podrumu“, a sada je, u kratkom vremenu, postalo glavno interesovanje“, naveo je on i dodao da brojni stručnjaci iz ICT-a sada rade na takvim rješenjima.

Prema podacima koje je iznio, prije 11. septembra 2001. godine godišnja potrošnja za sajber bezbjednost bila je na nivou od tri milijarde, da bi do finansijske krize 2008. porasla na 50 milijardi eura. Zatim je nastavila da raste do oko 150 milijardi godišnje u 2020. godini, a procjenjuje se da će u 2025. dostići 350 milijardi.

„To znači da finansijska kriza uopšte nije uticala na investicije u ovom segmentu, već su oni nastavili stabilan rast. Uz to, sve je više start up-ova koji istovremeno i nezavisno razvijaju ključne kodove za čuvanje podataka – naročito ličnih – koji odmah ulaze u upotrebu. Smatramo da ne treba ulagati u kriptovaulute, već primjenjivati sigurnosna rješenja i u blokčejn tehnologiji, te na taj način osigurati kriptovalute od zloupotrebe“, rekao je Smith.

On smatra da ćemo Fond kojim upravlja i narednih 50 godina biti prisutan u regionu, te pomagati nove snage da razvijaju nova rješenja za bezbjednosne izazove.

„Impresiran sam brznom događaja i razvoja sajber bezbjednosti na Zapadnom Balkanu. Glavni razlog su izuzetni talenti koji postoje. Pratim ovu tematiku već 50 godina i mogu reći da je ovo veoma značajno. I zato je bitno sve te ljude zadržati. Ugledajte se na Bugarsku: kreirajte ekosistem u kome će svi oni IT stručnjaci koji žele da napuste zemlju moći da nađu odgovarajući balans između porodčnog života i posla koji će biti bolji od ponuđenih u inostranstvu. Privucite investitore koji će upravo ulagati u sajber bezbjednost, poput firme iz Češke koja je višemilionska i otvorila je svoje predstavništvo i u Crnoj Gori“, zaključio je on.

Regionalni direktor prodaje jedne od najpoznatijih softverskih kompanija VMware, Nenad Aleksić, ima jasnu poruku.

„Ako nastavimo da ignorišemo mogućnost da imamo probleme sa sajber bezbjednošću, to će se pretvoriti u katastrofu. Zato moramo stalno provjeravati njeno ‘zdravlje’ i radimo kompleksu analizu. Jer, uvijek se nešto događa i – prije ili kasnije – neki problem će iskrsnuti“, rekao je on-

Poslovni direktor grupacije Sky Express, Tiodor Jovović smatra da 2023. može imati više izazova od ove godine.

„Ove godine smo u regionu bili svjedoci novih napada na nivou država. Oni se nisu desili samo u Crno Gori, već i u Albaniji, Sjevernoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, na Kosovu.  Mnoge kompanije sada se bore sa takvim problemom. Ovakvi napadi su uvijek posljedica nečije greške, onoga koji održava sistem ili onoga koji ga je kreirao. Jedan način bio bi poboljšanje aktuelnih tehnologija koje se koriste za ovakve napade. Drugi – da se prati sivo tržište i vidi kakvi su trendovi, kako bi se preduprijedili naredni napadi. Ipak, sve to nije dovoljno“, upozorava on, te ističe da bi upravo privatno-javno partnerstvo moglo dati kvalitetno rješenje, naročito za napade na državnu infrastrukturu.

Prema Mićoviću, otpornost na sajber napade biće ključno pitanje sajber bezbjednosti i u narenih nekoliko godina.

„Svaki dio kompanije mora se u to uključiti. To ne smije ostati samo na nivou nekoliko osoba, već mora postati kultura poslovanja, način rada cijele organizacije. Svi zaposleni moraju shvatiti da je kompjuter na kome rade nešto o čijoj bezbjednosti takođe moraju voditi računa“, dodao je on.

Takođe je zaključio da manjak stručnjaka u regionu nije jedini problem, već ga prate neodgovarajuće procedure i regulativu za sajber bezbjednost.

„Postoji prostor za njihovo poboljšanje. Samo treba pozvati stručnjake i oni će rado u tome pomoći“, zaključio je Mićović.

Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *