UniCredit preuzima udio Allianza u Zagrebačkoj banci

Dodajte komentar

UniCredit i Allianz potpisali su okvirni ugovor i dva dodatna ugovora o kupoprodaji udjela u Zagrebačkoj banci, s namjerom da otpuste svoje diretkne i indirektne dioničke udjele.


U zavisnosti od dinamike, tokom postupka UniCredit S.p.A će od Allianz SE kupiti udio od 11,72% u akconarskom društvu Zagrebačka banka (Zaba), vodećoj banci u Hrvatskoj koja je članica UniCredit Grupe. Allianz Holding EINS GmbH će, s druge strane, od Zabe kupiti manjinski udio od 16,84 % u hrvatskom osiguravajućem društvu Allianz Hrvatska.

Iako iz ugovornog i pravnog ugla to može da učini, UniCredit S.p.A trenutno ne razmatra povlačenje dionica Zabe s berze, niti istiskivanje manjinskog udjela.

“U kontekstu svoje snažne podrške bankarskim aktivnostima i klijentima u srednjoj i istočnoj Evropi, UniCredit jača svoju poziciju na hrvatskom bankarskom tržištu, s obzirom na snažnu lokalnu komercijalnu prisutnost, pozitivne prognoze BDP-a i pristupanje Hrvatske eurozoni. Obje grupacije ostaju predane atraktivnom hrvatskom tržištu banko osiguranja. Racionalizacijom u Republici Hrvatskoj, ove transakcije za obje strane otvaraju dodatni potencijal. Nadovezuju se na obnovljene sporazume najavljene ranije ove godine u Njemačkoj i Italiji, te dodatno svjedoče snažnom partnerstvu UniCredita i Allianz Grupe”, precizira se u saopštanju o najavljenim transakcijama.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *