Cijena zlata pala nakon odluke Banke Engleske

Dodajte komentar

Cijena zlata je pala usljed jačanja američkog dolara, koje je potpomognuto odlukom Banke Engleske (BoE) da nastavi da kupuje obveznice kako bi podržala domaće dužničke hartije od vrijednosti.

Ovaj plemeniti metal našao se na udaru u protekle dvije sedmice jer je vrijednost dolara dostigla rekordne nivoe. Cijena zlata u srijedu je pala na svoj najniži nivo u protekle dvije godine.

Nakon što je centralna banka Ujedinjenog Kraljevstva intervenisala, dolar je oslabio, a prinos na američke državne obveznice je pao, što je omogućilo zlatu, koje je vezano za dolar, da predahne. Cijena zlata je u srijedu porasla za 1,9 odsto, što je predstavljalo najveći dnevni skok od početka marta.

Uprkos skorašnjem jačanju, strah od globalne recesije će biti dominantna tema za cijenu zlata, smatra Avtar Sandu, zadužen za sirovine u kompaniji Phillip Nova. Analitičari takođe prate kretanja kako bi vidjeli da li je dvogodišnji minimum i najniža tačka nakon pada sa nivoa od 2.000 dolara po unci, dodao je.

Raspoloženje na tržištu plemenitih metala i dalje ostaje pesimistično jer su Federalne rezerve najavile dalja podizanja kamatnih stopa, a pasivni fondovi čiji se konstituenti oslanjaju na kretanje zlata pali su na najniže vrijednosti od maja 2020. Zlato, koje nije kamatonosno, najčešće ima obrnutu proporcionalnost sa kretanjem dolara i kamatnih stopa, upravo zbog toga što ne nosi prinos.

Cijena zlata pala je za 0,4 odsto na 1.653,63 dolara po unci u trgovanju na azijskim berzama. Dolar je ojačao prema Bloomberg Spot Dollar indeksu, a cijene srebra, platine i paladijuma takođe padaju.

Izvor: Bloomberg Adria

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *