“Bankarski sistem CG na istorijskom maksimumu”

Dodajte komentar

Bankarski sistem Crne Gore je u najvećem dijelu ključnih parametara na istorijskom maksimumu i sa pozitivnim trendovima, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić. On je najavio da će uskoro sistem platnog prometa Crne Gore biti potpuno usaglašen sa evropskim direktivama. Za osam mjeseci, kako je dodao, odobreno je 26% kredita više nego rekordne 2019. godine.

Žugić je na konferenciji za novinare o postojećem stanju u finansijskom i bankarskom sektoru kazao da CBCG danas u vrijeme geopolitičke krize prati sve ono što može da ugrozi bankarski sistem koji je dominantan dio finansijksog sistema kako bi na taj način očuvali finansijsku stabilnost.

“Pratili smo brojne stvari i indikatore bankarskog poslovanja i mogu reći da je danas bankarski sistem u najvećem dijelu ključnih parametara na istorijskom maksimumu i sa pozitivnim trendovima”, istakao je Žugić.

On je dodao da je za prvih osam mjeseci odobreno 923,5 miliona eura kredita realnoj ekonomiji i stanovništvu.

“To je u odnosu na prošlu godinu više za 37% ili u odnosu na kovid godinu 2020. 73% više i da uporedimo sa ekonomski najboljom godinom 2019. rast je na nivou od 26%”, kazao je Žugić.

Guverner CBCG je kazao i da ta institucija na dnevnom nivou prati sve parametre kako ne bi došlo do ekspanzije kreditne aktivnosti a samim tim do krize kako je to bilo 2008. godine.

On je najavio i da će uskoro sistem platnog prometa Crne Gore biti potpuno usaglašen sa evropskim direktivama.

“U velikoj mjeri smo harmonizovali našu regulaciju sa svim direktivama. Najnovija aktivnost se odnosi na izmjene Zakona o platnom sistemu. U taj zakon je inkorporirana direktiva PSD2 i on je prošao odbor. Ovih dana se očekuje usvajanje u parlamentu i nakon toga imaćemo kompletno usaglašen sistem platnog prometa sa evropskom praksom i direktivama”, istakao je Žugić.

“Utemeljen predlog predsjednika, u CBCG nema politike”

Žugić smatra da je utemeljen predlog predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da ga ponovio predloži za tu funkciju.

“Guverner se može birati najviše dva puta uzastopno. Predsjednikov zahtjev je utemeljen, a političari će se izjasniti o tome. Radim sve da sačuvam svoju i reputaciju svojih saradnika”, kazao je Žugić novinarima nakon konferencije o postojećem stanju u finansijskom i bankarskom sektoru.

Na pitanje da li, pored predloga predsjednika, smatra da zaslužuje treći mandat i podršku u parlamentu, on je kazao da je prihvatio predlog predsjednika i da smatra to krunom uspjeha.

Upitan o mogućem kršenju zakona prilikom dodjele 44 miliona eura državnog novca Prvoj banci, on je kazao da u Centralnoj banci ne stanuje politika.

“Ne radi se selektivno, ni kada je riječ o Prvoj banci. To su pokušaji politizacije jedne profesionalne institucije i kadra koji je jedan od boljih u Crnoj Gori”, poručio je Žugić.

Kada je riječ o optužbama u vezi sa dodjelom državne garancije od 50 miliona dolara za kredit iz Abu Dabi fonda, kzao je da je riječ o manipulacijama ranijeg Ministarstva poljoprivrede.

“Nemam ni učešća ni potpisa u tom dijelom. Ko ima moj potpis tu, savjetujem ga da ga nosi u tužilastvo odmah”, naveo je Žugić.

Takođe je poručio da u CBCG nema nepotizma.

“Svi konkursi su bili validirani sa četiri komisije, prošli su najbolji. Među svim zaposlenima je samo jedan član moje familije i to ga nisam ja primio. Drugi je nedavno otišao iz CBCG”, naveo je Žugić.

Crnogorsko Tužilaštvo ranije je formiralo predmet povodom krivične prijave kojom je predstavljeno da je iz crnogorskih institucija nestalo 5,7 kilograma milionski vrijednog poludragog kamenja opala.

“Niko iz CBCG nema nikakvu odgobornost, osim za čuvanje opala, a mi to radimo perfektno”, istakao je Žugić.

Govoreći o novom zaduženju države, guverner CBCG je kazao da je potreban aranžman sa MMF-om.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *