Većina u Odboru za ekonomiju uzdržana o predlogu rebalansa

Dodajte komentar

Odbor za ekonomiju, finansije i budžet glasao je o predlogu drugog ovogodišnjeg rebalansa budžeta kao i o predlogu odluke o zaduživanju.

Za predlog zakona su glasali dva člana Odbora Miloš Konatar (URA) i Bogdan Božović (SNP), šest je bilo uzdržanih (SD, BS, DPS, Demokrate), a jedan glas je bio izuzeto mišljenje (poslanik PZP-a Branko Radulović).

Predlog Odluke o zaduženju je podržalo dva poslanika (Konatar i Božović), a sedam je bilo uzdržanih (SD, BS, DPS, Demokrate i Branko Radulović iz PZP).

Skupština će o ova dva predloga raspravljati 28. septembra.

“Optimista sam ja veliki”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović, nakon glasanja.

Damjanović je u uvodnom izlaganju kazao je da rebalans budžeta predstavlja verifikaciju zatečenog stanja.

On je istakao da se njime stvaraju uslovi za redovno i normalno funkcionisanje sistema do kraja tekuće godine, te da očekuje jednoglasnu podršku u parlamentu.

“Došlo je do povećanja rashoda budžeta izazvanim primjenom zakona koji su usvajani i tokom tekuće godine. Ova Vlada nije parlamentu uputila nijedan zakon koji bi ostvario obaveze na rashodnoj strani, kao ni akte na prihodnoj strani kroz dodatne obaveze u smislu povećanja poreza. Svi oni akti koji su upućeni u parlamentu su se ticali ustupljenih prihoda budžeta u smislu smanjenja akciza i PDV-a, a što je u funkciju jačanju standarda građana u Crnoj Gori”, rekao je Damjanović.

On je naveo da se dodatni prihodi, ostvareni kroz suzbijanje šverca cigareta i “sive” ekonomije, “pojedeni” sa padom prihoda na poziciji akciza koje su smanjenje na gorivo i poreza, doprinosa na zarada i izmjenama i dopuna Zakona o finansiranju lokalnih samouprava čime je budžetu uskraćeno 50 miliona eura.

Poslanik Demokratskog fronta Dejan Đurović kazao je da je u ovogodišnjem budžetu planirano 54 miliona eura na prihodnoj strani za koji nisu stvoreni zakonski uslovii i upitao je Damjanovića da li je u toku njegovog mandata ubrzati donošenja ovih zakona.

“Ne, nije bilo teoretske šanse da se za ovih 20 nedjelja pripreme i predlože parlamentu i ostvare efekti”, rekao je Damjanović.

Đurović je istakao i da se izmjenama budžeta iznos novca za potrebe službe predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića povećava za 555 hiljada eura, jer Vladin avion nije u funkciji.

“U zemlji gdje se svakog dana liječe djeca potrošiti dodatnih pola miliona je nešto više nego pristojno”, rekao je on.

Vlada je rebalans budžeta utvrdila na sjednici 13. septembra i uputila ga parlamentu kako bi se moglo isplatiti vanredno povećanje minimalne penzije, platili dugovi Fonda zdravstva da bi se normalizovalo snabdijevanje ljekovima, isplatio dio uvećanih socijalnih davanja, isplatile vanredno uvećane zarade u zdravstvu i prosvjeti… Skupština će predlog rebalansa razmatrati na vanrednoj sjednici 28. septembra.

Izvor: Vijesti.me
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *