Sunovrat funte – dolar dostigao novi 20-godišnji rekord

Dodajte komentar

Funta je pala danas u trgovanju na azijskim berzama na najniži nivo od 1985. godine prema dolaru.

Do toga je došlo jer su se trgovci užurbano oslobađali britanske valute zbog spekulacija da će ekonomski plan nove vlade opteretiti finansije Ujedinjenog Kraljevstva do krajnjih granica.

Sunovrat funte je pomogao američkom dolaru da dostigne novi 20-godišnji vrhunac u odnosu na korpu glavnih rivala.

Funta je potonula noćas za čak 4,9 procenta u Aziji na istorijski minimum od 1,0327 dolara, prije nego što se stabilizovala na oko 1,05405 dolara, što je za 2,9 posto ispod vrijednosti koju je imala na zatvaranju trgovanja u petak, izvještava Rojters.

Britanska valuta je u petak zabilježila pad od 3,6 odsto nakon što je novi ministar finansija Kvasi Kvarteng predstavio plan za istorijsko smanjenje poreza koje će biti finansirano povećanim zaduživanjem na tržištu duga, najvećim od 1972. godine.

Funta je, kako navodi Rojters, posljednja žrtva turbulencija koje su zahvatile finansijska tržišta u posljednje vrijeme zbog narastanja globalnih geopolitičkih tenzija.

Euro je takođe dotakao nov najniži nivo u posljednje dvije decenije prema dolaru usljed straha od recesije, jer se energetska kriza širi sa približavanjem zime usljed eskalacije rata u Ukrajini i referenduma o pripajanju Luganske, Donjecke, Hersonske i Zapororške oblasti Rusiji.

Pored toga, na parlamentarnim izborima u Italiji, održanim ovog vikenda, pobedu je odnijela alijansa liderke krajnje desnice Ðorđe Maloni i njenih evroskeptičnih saveznika – Lige i Forca Italije – što će, kakoa se procjenjuje, promijeniti balans snaga u Evropi.

Dolarski indeks, koji mjeri vrijednost dolara prema korpi glavnih valuta, uključujući funtu, euro i jen, dostigao je 114,58 poena prvi put od maja 2002, nakon čega se neznatno povukao na 113,73 poena, što je i dalje za 0,52 procenta iznad nivoa na kojem je bio na kraju prošle nedjelje.

Američka valuta je naglo porasla prema jenu nakon prošlonedeljne iznenadne devizne intervencije japanskih vlasti, pošto se fokus investitora ponovo vratio na oštre razlike između agresivne monetarne politike Federalnih rezervi (FED) i upornog insistiranja Banke Japana na zadržavanju programa ogromnih finansijskih podsticaja.

(Tanjug)

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *