CBCG: Uskoro priprema budućeg zakona o kriptovalutama

Dodajte komentar

Centralna banka Crne Gore i Ministartsavo finansija, uz tehničku pomoć Svjetske banke, uskoro će početi pripremu za izradu budućeg zakona o digitalnoj imovini, koji će se oslanjati na regulativu Evropske unije u ovoj oblasti, rečeno je portalu Bankar iz vrhovne monetarne institucije.

CBCG već izvjesno vrijeme prati trendove vezane za fintech, kriptovalute i blokchain, što je formalizovala formiranjem posebnog Odjeljenja za razvoj i finansijske tehnologije u okviru Sektora za platni promet. Nova organizaciona jedinica, između ostalog ima zadatak da prati tehnološki razvoj platnog prometa i prinudne naplate, uključujući međunarodne standarde i preporuke, regulativu i savremenu praksu.

„Izvori informisanja i praćenja kretanja u ovoj oblasti su Evropska centralna banka (ECB), Evropski savjet za plaćanja (EPC), izvještaji renomiranih agencija, razmjena informacija sa drugim centralnim bankama. Na tim osnovama planira se razvoj sistema u Crnoj Gori“, preciziraju iz CBCG.

Rizici kripto-imovine

Kada je riječ o kriptovalutama, iz ove institucije podsjećaju da – uprkos svom imenu – one nisu valute. To je vrsta digitalnih zapisa, precizinije – digitalne imovine koja se može digitalno razmjenjivati, prenositi, prodavati. Ipak, ona nije regulisana, niti za njenu vrijednost garantuje neka centralna banka. Širom svijeta, prema dostupnim podacima, danas se trguje sa više od 10.000 različitih kripto-imovina.

„Investiranje ili trgovina kripto-imovinom podrazumijeva veliki rizik. Uz to, trenutno ne postoji zakon koji može pružiti bilo kakvu zaštitu korisnicima. Dodatno, kripto-imovina je praćena mnogim kontroverzama, nepredvidive je vrijednosti – što su pokazale i velike varijacije vrijednosti posebno u skorijem periodu – a ne tako rijetko koristi se za nelegalne aktivnosti“, dodaju iz CBCG.

Nova regulativa

U zemljama EU trenutno se radi na zakonu o tržištu kripto-imovinom (Markets in crypto assets – MiCA). Namjera je da njegovim donošenjem ova oblast bude barem dijelom dovedena u red, da se sinhronizuju aktivnosti na sprečavanju manipulacija i zloupotreba, te zaštite korisnička prava.

S obzirom na sve što prati ovu u zakonom i dalje neregulisanu oblast, CBCG ne preporučuje preuzimanje nepotrebnih rizika trgovinom kripto-imovinom.

„U Crnoj Gori za sada ne postoji nacionalna regulativa koja obavezuje izdavaoce bilo koje forme digitalne imovine da se registruju kod CBCG. Shodno tome, ne postoji ni nadzor nad sličnim inicijativama. Stoga CBCG nema zvaničan uvid u status konkretnog projekta“, zaključuju iz CBCG, te napominju da će CBCG i Ministartsavo finansija, uz pomoć SB uskoro početi pripremu predloga zakona o digitalnoj imovini.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *