Tužba protiv Trampa i njegove djece, optuženi za prevaru i utaju poreza

Dodajte komentar

Državno tužilaštvo Njujorka podnijelo je tužbu protiv bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa, troje njegove djece i Trampove organizacije, navodeći da su bili umiješani u opsežnu prevaru koja je trajala više od decenije koju je bivši predsjednik iskoristio da se obogati.

U tužbi, koja ima više od 200 stranica, državna tužiteljka Letiša Džejms navodi da prevara uključuje sve aspekte Trampovog poslovanja, uključujući njegovu imovinu i terene za golf.

Prema tužbi, Trampova organizacija je prevarila zajmodavce, osiguravače i poreske vlasti tako što je nerealno prikazala vrijednost njegove imovine koristeći pogrešne procjene.

“Ova djela prevare i lažnog predstavljanja bila su slične prirode, počinio ih je viši menadžment u Trampovoj organizaciji u dijelu godišnjeg izvještaja koji je odobrilo najviše rukovodstvo Trampove kompanije i Tramp lično”, navodi se u tužbi.

Tramp i njegova djeca – Donald Tramp Mlađi, Erik Tramp i Ivanka Tramp – navedeni su kao optuženi.

Imenovani su i Alen Vajselberg, bivši finansijski direktor Trampove organizacije, i Džef Mekoni, dugogodišnji direktor u kompaniji.

Tužba je podignuta nakon istrage finansija Trampove kompanije koja je trajala tri godine. Na čelu istage bila je tužiteljka Letiša Džejms, koja je iz redova demokrata.

Džejmsova traži 250 miliona dolara navodno nezakonito stečenih sredstava i da se trajno zabrani Trampu i njegovoj djeci, koja su navedena u tužbi, da budu direktori preduzeća registrovanog u državi Njujork.

Tužiteljka, takođe, traži da se poništi korporativni sertifikat Trampove organizacije, koji bi, ako ga sudija odobri, mogao da primora kompaniju da prestane sa radom u državi Njujork, prenosi RTS.

Tramp se suočava sa brojnim krivičnim istragama federalnih i državnih tužilaca koje uključuju tačnost finansijskih izvještaja njegove kompanije, miješanje u predsjedničke izbore 2020. i njegovo rukovanje povjerljivim dokumentima nakon što je napustio funkciju. Tramp je negirao sve optužbe.

Tramp: Tužba politički lov na vještice

Bivši predsjednik SAD Donald Tramp osudio je potez državne tužiteljke Njujorka i nazvao ga “još jednim lovom na vještice”.

Oglasila se i Trampova advokatica.

“Kancelarija državnog tužioca je prekoračila svoja zakonska ovlašćenja tako što je ušla u transakcije u kojima nije bilo nikakvog prekršaja”, rekla je Alina Haba, nazivajući optužbe “neupotrebljivim”.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *