Kako da postanete milioner? Najbrži, ali i najteži put do bogatstva

Dodajte komentar

Računovođa i finansijski planer Tom Korli proveo je pet godina posmatrajući i dokumentujući dnevne aktivnosti 233 bogata pojedinca (svi su imali najmanje 160.000 dolara godišnjeg bruto prihoda i 3,2 miliona dolara neto imovine) i otkrio da postoje četiri glavna puta da postanete milioner, prema njegovoj studiji “Bogate navike”.

Put štediše-investitora: Bez obzira koji je njihov dnevni posao, pojedinci u ovoj grupi čine štednju i ulaganje delom svoje svakodnevne rutine. Oni stalno razmišljaju o pametnim načinima da uvećaju svoje bogatstvo, piše CNBC.

Put kompanijskih penjača: Penjači rade za veliku kompaniju i posvećuju sve svoje vrijeme i energiju penjanju na korporativnoj ljestvici dok ne dobiju više rukovodstvo sa izuzetno visokom platom.

Put virtuoza: Ova grupa je među najboljima u onome što rade u svojoj profesiji, a visoko su plaćeni za svoje znanje i stručnost. Formalno obrazovanje, kao što su napredne diplome, npr. pravo ili medicina, obično je uslov.

Put sanjara: Pojedinci u ovoj grupi su u potrazi za snom, poput pokretanja sopstvenog biznisa, uspješnog glumca, muzičara ili autora bestselera. Sanjari vole ono što rade, a njihova strast se vidi na njihovim bankovnim računima.

Put sanjara je najbrži način da postanete milioner

Oko 28 odsto pojedinaca u studiji Toma Korla bili su sanjari. Imali su prosječnu neto vrijednost od 7,4 miliona dolara, daleko više od bilo koje druge grupe u studiji. Uspjeli su da akumuliraju bogatstvo u periodu od otprilike 12 godina.

Ovo je najbrži i najisplativiji put do bogatstva, a takođe je i onaj koji garantuje najviše novca. Uzmite u obzir ovogodišnju Forbsovu listu 400, na primjer: sedam od 10 najbogatijih milijardera na svijetu, uključujući Džefa Bezosa, Bila Gejtsa, Marka Zakerberga i Majkla Blumberga, svi su sanjari koji su se obogatili osnivanjem sopstvene kompanije.

Međutim, put sanjara je takođe najteži, najrizičniji i najstresniji.

“U najgorem slučaju, to je svakodnevna šetnja kroz pakao. Prepuna je prepreka, razočaranja, grešaka, odbijanja i finansijskih borbi“, rekao je jedan sanjar.

Šta čini put sanjara tako teškim?

Potrebna je ogromna fizička i mentalna izdržljivost da bi se hodalo stazom sanjara. Evo nekih od najvećih razloga zašto:

Dugo radno vrijeme: Sanjari u studiji radili su od 65 do 75 sati nedjeljno prije nego što su konačno ostvarili svoje snove. Vikendi i odmori gotovo da nisu postojali. Ovi dugi radni sati uticali su na sve. Njihovo odsustvo je najviše pogodilo porodicu i prijatelje.

Stresan način života: Sve dok se “san” ne isplati, spajanje kraja s krajem može da izazove gotovo nepodnošljiv finansijski stres. Posebno je teško onima koji imaju porodicu za izdržavanje. Na samom početku, dobijanje stalne plate je skoro nemoguće. Neki od sanjara koje je Korli proučavao morali su čak da urone u svoju penzijsku štednju.

Visoki rizici: Sanjari su po prirodi kockari. Voljni su da stave na kocku sve što posjeduju: domove, automobile i ušteđevinu. Takođe, nema apsolutno nikakve garancije za uspjeh. U stvari, više od polovine sanjara koje je proučavao reklo je da su nekoliko puta podbacili. A neuspeh često može da dovede do bankrota.

Demotivisanje: Pošto sanjari imaju tako ambiciozne ciljeve, od kojih mnogi mogu da izgledaju skoro nemoguće za ostvarivanje, neki ljudi, sa dobrim namjerama, pokušavaju da ih nagovore da krenu drugim putem. Sanjari takođe često čuju riječ “ne“. Nekolicina njih mi je rekla da je bilo nekoliko puta kada su razmišljali da potpuno odustanu.

Da li imate šta je potrebno?

Ako ste skloni riziku, ovaj put možda nije za vas. Ali ako posjedujete neku od osobina ili navika u nastavku, možda ćete uspeti kao sanjar.

Rad za šefa nije opcija. Sanjari radije rade za sebe, a ne pod upravom menadžera ili poslodavca. Ne podnose da im se daju naređenja i vole da rade stvari na svoj način.

Vi ste orijentisani ka cilju. Postavljate dnevne, mjesečne, godišnje i dugoročne ciljeve. Za sanjare definicija cilja je “nešto što treba da postignem“, a ne “nešto što ću pokušati da postignem“.

Svakodnevno se bavite samousavršavanjem. Da li stalno radite na tome kako da postanete jači, pametniji, brži i bolji od svojih konkurenata? Bez obzira koliko su bili zauzeti, sanjari su u radnoj sobi provodili najmanje 30 minuta dnevno čitajući, vežbajući, pohađajući seminare i časove i umrežavajući se.

Živite umjerenim načinom života. Sanjari ne troše na stvari koje im nisu potrebne. Rijetko ćete naći sanjara da večera u otmenom restoranu ili da se troši novac na fensi automobil u prvim danima svoje karijere.

Obavljate svoje dnevne zadatke. Sanjari imaju način razmišljanja “to mora da se uradi sada“. Bogati pojedinci u ovoj grupi su završili najmanje 70 do 80 odsto zadataka na svojoj dnevnoj listi obaveza. Ovo nije lako za prosečnu osobu.

“Odlaganje nikada nije opcija“, primijetio je jedan sanjar.

Ne razmišljate o svojim neuspjesima. Iako znate koliko je važno učiti iz svojih neuspjeha, skloni ste da se više fokusirate na svoje uspjehe. Svi sanjari koje je Tom Korli proučavao vodili su neku vrstu “dnevnika pobjeda“ – spisak svake impresivne stvari koju su postigli. Kada se suoče sa naizgled nepremostivim preprekama, ponovo se vraćaju na tu listu. Dnevnik pobjeda je zaštitni zid koji sprečava sumnju.

Sanjari ostaju u igri jer su izuzetno uvjereni da će uspjeti i spremni su da plate ogromne dividende na putu da bi se stvari desile. Sljedeći put kada vidite preduzetnika milionera, nemojte mu zavideti na onome što ima. Zavidite im na nemilosrdnoj upornosti.

Izvor: BIZLife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *