Motivisanje tima: Umijeće usmjeravanja rogova u vreći ka istom cilju

Dodajte komentar

Lako je okupiti tim, ali teško ga je motivisati za stvaranje dodatne vrijednosti kompaniji. Zato je motivisanje zaposlenih trenutno jedan od zahtjevnijih zadataka stručnjaka u sektorima ljudskih potencijala. U ovome slučaju ne pomažu povlastice poput povećanja plate, slobodnih dana, bonusa…

Pristup je sasvim drugačiji: pažnja se usmjerava na talente, njihovu edukaciju i izgradnju u soliste koji inovativno misle, a timski djeluju za opštu dobrobit kompanije. I sve to pod vođstvom lidera tima. Izgradnja funkcionalnih timova dio je poslovne strategije hrvatskih kompanija, a kako ih stvaraju i motivišu, govore šefovi sektora ljudskih potencijala.

Izvrsnost se gradi

U Ericssonu Nikoli Tesli veliku pažnju posvećuju prepoznavanju i razvoju talenata. U sklopu Ljudskih potencijala upravlja se talentima (talent management process). Tim procesom kompanija osigurava prepoznavanje najboljih talenata, vodi brigu o njihovom profesionalnom razvoju, ali i o motivaciji, angažovanosti te napretku u karijeri.

“Stalan razvoj talenata i inovativnog načina razmišljanja ključan je za visokoučinkovite timove. Veliku pažnju posvećujemo izgradnji izvrsnosti u timovima jer ona znatno utiče na uspješnost projekata i njihove rezultate. U tim treba okupiti članove koji kompetencijama i sposobnostima garantuju isporuku željenih rezultata. Važno je voditi računa i o odnosima između članova tima, te njihovoj međusobnoj saradnji. Uhodani timovi najčešće su i najuspješniji”, naglašava Željko Antolić, direktor jedinice Upravljanje ljudskim potencijalima u Ericssonu Nikoli Tesli i dodaje da kompetitivnost timova ima pozitivan motivacijski efekt, ali da saradnja osigurava uspjeh.

“Zadatak organizacije je da to prepozna, podstiče i prilagoditi uloge u timu kako bi se maksimalno iskoristili potencijali koji su na raspolaganju”, navodi Antolić i naglašava da kvalitetno upravljanje linijskih ili projektnih rukovodilaca pridonosi činjenici da su timovi Ericssona Nikole Tesle zbog inovativnosti i izvrsnosti prepoznati i unutar globalne korporacije.

Važnost selekcije

U Plivi je izgradnja kvalitetnih timova stalan proces kome pridaju mnogo pažnje, a vjeruju da su za njegovu uspješnost ključni kvalitetna ulazna selekcija kandidata, stalna edukacija, efikasno mentorstvo i povratna informacija zaposlenih.

“Zapošljavanje onih koji imaju potencijal da se uklope, ali istovremeno i ponude nešto novo, omogućava nam izgradnju učinkovitih i snažnih timova. U postupku selekcije važna je i raznolikost koju njegujemo kao jednu od ključnih vrijednosti u međunarodnom okruženju u kojem poslujemo. Vjerujemo da na radnome mjestu koje podstiče doprinos svakog člana upravo zapošljavanje raznovrsnih talenata koji razmišljaju drugačije otvara vrata inovativnim idejama i rješenjima”, kaže Blagica Petrovac Šikić, viša direktorica Plivinih Ljudskih potencijala i pritom ističe ulogu centra razvoja IT talenata unutar Teva grupe.

Pokrenuli su IT Teva akademiju u kojoj studentima i mladim stručnjacima daju priliku da se edukuju i rade na projektima u cijelom svijetu, te tako grade svoj poslovni put.

“Za uspjeh tima, njegovu učinkovitost i način na koji će se razvijati važnu ulogu ima i osoba koja ga vodi. Pliva posebnu pažnju daje izboru rukovodilaca timova koji posjeduju stručne kompetencije, ali i kompetencije za upravljanje timom, te su njihova edukacija, proširivanje znanja i razvoj novih vještina jedan od naših prioriteta”, naglašava Petrovac Šikić, dodajući da su u Plivi u protekloj godini čak 42 odsto otvorenih pozicija popunili internim kandidatima.

Jasna strategija

“Iskustvo pokazuje da na izgradnju tima, ali i njegovo osnaživanje, jako utiče prepoznavanje različitosti i njihovo prihvatanje uz istovremeno podsticanje povezivanja zasnovanog na istim vrijednostima. Svaki član tima treba da osjeća kako može da podijeli svoja razmišljanja i tako učestvuje u smjeru u kojem tim ide; da učestvuje u odlučivanju, pogriješi, podijeli izazove s kojima se susreće, potraži pomoć, ali i s timom proslavi lične i timske uspjehe”, nabraja Ines Vranješ Radovanović, direktorica Ljudskih resursa u Ingemarku, koja tvrdi da je dodatni plus, gledano iz perspektive osobe koja vodi tim, odustajanje od potpune kontrole, dijeljenje vlastitog znanja i podsticanje tima na to.

“Kad bih sve što preostaje morala skratiti na dvije riječi, bile bi to ‘autentičnost i slušanje'”, dodaje Vranješ Radovanović i tvrdi da je, kad je o talentima riječ, poseban naglasak na razvoju i jasnu karijernom putu, definisanim mogućnostima promjene odnosno rasta karijere te preduslovima koje zaposleni mora da zadovolji da bi to ispunio.

“Puko životarenje u talent pool-u bez jasne strategije što ćete s talentima najčešće rezultira time da ste rasadnik talenata”, tvrdi Vranješ Radovanović.

Raznolikost profila

Prema riječima Ivana Skendera, glavnog direktora za transformaciju poslovanja, ljudske potencijale i korporativne komunikacije A1 Hrvatska, u toj kompaniji vjeruju da je raznolikost profila ljudi, njihovih znanja i vještina ključ za stvaranje kvalitetnog tima.

Zato na većini njihovih projekata, da bi osigurali više različitih pogleda i alternativnih rješenja za neki problem, rade fleksibilni timovi sastavljeni od pojedinaca iz različitih sektora kompanije. Osim raznolikosti, ključno je njegovati kulturu učenja i inovativnosti, zbog čega u toj kompaniji insistiraju na sprovođenju radionica i edukacija za sve nivoe zaposlenih.

“Vjerujem da je način razmišljanja u kojem zaposleni, učenjem novih vještina, preuzima inicijativu da sve što radi bude bolje nego prije, ključan za poslove budućnosti, za stvaranje inovacija i rast biznisa. A1 Hrvatska zbog toga intenzivno kreira razvojne programe, nudi brojne edukacije zaposlenima i podstiče ih na učenje. Inovativnost je posebno važna stavka u našoj industriji, s obzirom na vrlo brz napredak tehnologija koje upotrebljavamo. Stoga često moramo da razvijamo potpuno nove pristupe. Zato podstičemo zaposlene da bez straha razvijaju i predstavljaju svoje ideje te međusobno dijele povratne informacije o projektima na kojima rade”, govori Skender.

Izazov za menadžere

Izvršni direktor Kancelarije za upravljanje ljudskim resursima Hrvatske pošte Mario Bebić tvrdi da je izgradnja tima jedan od najvećih izazova za menadžere.

“Transparentna i dvosmjerna komunikacija, postavljanje jasnih ciljeva i, najvažnije od svega, povratne informacije ključne su stavke za rast tima. Osim menadžera, odnosno rukovodilaca tima, veliku ulogu ima i firma, koja nizom aktivnosti može da postakne radnike na uključivanje i približi im ciljeve u čijem ostvarivanju učestvuju”, zaključuje Bebić.

U toj kompaniji u razvojnoj strategiji “Pošta2022” su fokusirani na zaposlene pa su primijenjene najbolje prakse i iskustva u upravljanju ljudskim potencijalima. Prema Bebićevim riječima, sproveli su istraživanja percepcije radnika o trenutnoj i ciljanoj kulturi, te su sami radnici naveli oblike ponašanja koje vide na radnome mjestu i za koje smatraju da su pozitivni, konstruktivni i razvojni.

Izvor: Lider.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *