Iz “Plantaža” najavili da će tražiti odštetu od bivše uprave

Dodajte komentar

Kompanija “Plantaže” će iskoristiti svoje pravo i u krivičnim postupcima koji se vode protiv članova bivše uprave postaviti imovinsko-pravni zahtjev o naknadi štete ako optuženi budu osuđeni za krivična djela koja im se stavljaju na teret i kojim su oštetili kompaniju, kazao je u intervjuu za “Vijesti” zamjenik predsjednika Odbora direktora “Plantaža” Miloš Popović.

Kako komentarišete to što je uhapšen dio bivše uprave Plantaža? Da li se može procijeniti kolika je šteta napravljena kompaniji i kako se može nadoknaditi?

U ovom trenutku, dok traje istraga, suzdržaćemo se od bilo kakvih komentara. Poštujemo prezumpciju nevinosti sve dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi krivica bilo kog lica. Sa druge strane pružamo punu podršku i pohvale na hrabrom i profesionalnom pristupu gospodinu Vladimiru Novoviću, gospodinu Vukasu Radonjiću, kao i inspektoru iz specijalnog policijskog tima Goranu Mitroviću koji su od početka uključeni u predmetima u našoj kompaniji i pozivamo ih da preispitaju odgovornost svih lica za koja postoje osnovana sumnja da su učinila krivična djela. Takođe,u ovoj fazi rano je govoriti o visini učinjene štete po kompaniju,ali će kompanija iskoristiti svoje pravo i u krivičnom postupku postaviti imovinsko-pravni zahtjev.

Kolike ste dugove naslijedili od prethodne uprave, da li ste uspjeli reprogramirati obaveze prema bankama?

Ukupne obaveze “Plantaža” prelaze 40 miliona eura, što uzrokuje poteškoće u održavanju tekuće likvidnosti, a samim tim i plaćanja obaveza koja kompanija ima prema zaposlenima, bankama, dobavljačima. Kompanija se odazvala javnom pozivu za reprogram poreskih potraživanja, čije rješenje očekujemo narednih dana, a koje podrazumijeva jednokratnu uplatu od 10% i odlaganje plaćanja poreskih potraživnja na 60 jednakih mjesečnih rata.

Pregovori između “Plantaža” i poslovnih banaka povodom reprograma postojećih kreditnih zaduženja su u toku i očekujemo da ćemo i po tom pitanju imati jasnu sliku do kraja mjeseca. Do sada reprogram je potpisan sa tri poslovne banke, a očekujemo da će reprogram biti potpisan i sa ostalim bankama. Obaveze koje Plantaže imaju po osnovu kreditnih zaduženja iznose preko 22 miliona eura i evidentno je da je odobravanje reprograma kreditnih zaduženja od velikog značaja za kompaniju zbog održavanja kontinuiteta poslovanja i tekuće likvidnosti.

Koliko iznose dugovi prema zaposlenima, a koliko prema Upravi prihoda i da li pregovarate o njihovom izmirenju?

Obaveze prema zaposlenima za otpremnine, startni dio zarade, jubilarne nagrade, limite i poravnanja iznose 820 hiljada eura, kao i ukupna zarada za jul. Sve obaveze koje smo preuzeli su došle na naplatu u našem mandatu jer su sporazumi o poravnanju sa radnicima potpisivani sa prethodnom upravom. Mi smo uspjeli znatno da smanjimo rashode u odnosu na prethodni period.

Ukupan dug Plantaža prema Upravi prihoda i carina iznosi 10 miliona eura. I pored reprograma, u toku su intenzivni razgovori sa Ministarstvom finansija na temu rješavanja poreskog duga. Očekujemo da ćemo pronaći adekvatno rješenje, vodeći se zajedničkim interesima države i kompanije.

(Cijeli tekst u današnjim Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *