Najveći problem imaće startapovi koji rade za strance

Dodajte komentar

Na najvećem udaru trenutne globalne krize biće startapovi koji podižu velike runde investicija od više stotina miliona dolara, kaže CEO kompanije Joberty Nikola Mijailović.

Njima će biti teško da obezbijede nova finansiranja, tako da će kod njih biti otpuštanja ili usporavanja zapošljavanja.

„Takvih startapa nema na tržištu Srbije, ali mogu ispaštati domaće outsourcing kompanije koje rade projekte za njih“, kaže on.

Sa druge strane, to može biti i nova prilika s obzirom na to da outsourcing globalnim startapima najčešće pruža fleksibilnost i niže troškove.

Naime, Google, Microsoft i druge velike IT firme najavile su preko ljeta da usporavaju zapošljavanje novih ljudi u susret nadolazećoj recesiji.

Međutim, Mijailović objašnjava da je obično potrebno da par mjeseci da bi se određeni trend (u ovom slučaju „zamrzavanje oglasa“) pokaže u našem regionu.
Ističe da su IT profesionalnci i dalje pristupačniji nego u zapadnim ekonomijama, ali da se ta razlika smanjuje sve više i više.

“Primijetili smo trend, ne samo da globalni igrači u našem regionu traže nove profile, već i da domaće IT kompanije otvaraju nove kancelarije u regionu u potrazi za IT talentima”, ističe Mijailović.

Pandemija je trajno promijenila prioritete kada je digitalizacija u pitanju i ubrzala procese koji generalno IT zajednici idu na ruku, kaže on.

„Neka značajnija usporavanja ne očekujemo u narednom periodu. Naravno, ukoliko dođe do globalne recesije ili novih sukoba, to mijenja cijelu prizmu, ali to su onda promjene koje zahvataju cjelokupnu globalnu ekonomiju,“ zaključuje Mijailović.

Izvor: Netokracija

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *