Sve više Austrijanaca ne može da plati račune

Dodajte komentar
Beč

Poskupljenja i sve skuplji život pravi velike probleme sve većem broju Austrijanaca, pa već sada 14 odsto građana Austrije više nije u mogućnosti da plati sve račune.

U avgustu je inflacija prema procjenama iznosila 9,1 odsto, a prvi put poslije 12 mjeseci je došlo do stagnacije na visokom nivou, nakon dugog trenda neprestanog rasta.

Istraživanje koje je sprovelo Udruženje trgovaca Austrije pokazuje da 83 odsto Austrijanaca brine poskupljenje.

Posebno je alarmantno što sve više nije u mogućnosti da poplaća sve račune.

Tako 18 odsto Austrijanaca kaže da više ne može da uredno plaća rate kredita, a 14 odsto tvrdi da nije u mogućnosti da plati sve dospjele račune.

Velika većina Austrijanaca, odnosno 75 odsto, trenutno kupuje jeftinije namirnice, a 19 odsto se ograničava na kupovinu samo za život potrebnih potrepština.

Istraživanje pokazuje da je 52 odsto Austrijanaca navelo da im se pogoršao kvalitet života u odnosu na vrijeme prije talasa poskupljenja.

Što se uštede tiče, Austrijanci štede, na prim,er, tako što izb,egavaju odlazak u restorane (53 odsto), ali i u noćne klubove (42 procenata), bioskope (41 odsto).

Što se kupovine tiče, 41 odsto ističe da štedi prilikom nabavke odjeće, a 34 odsto ne kupuje namještaj ili dekoraciju.

“Štedljiviji pristup građana osjećaju prije svega ugostitelji i trgovci robe koja nije iz pehrambenog sektora”, ukazuje predsjednik Udruženja trgovaca Rajner Vil.

On je istakao da istraživanje pokazuje kako je kritična situacija, a rezultat toga je udvostručenje broja stečaja.

“Ukoliko ne bude Vlada djelovala pod hitno do kraja godine će do 6.000 trgovaca zatvoriti svoje radnje “, upozorava Vil.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *