Crnogorski start up BeBeep među pobjednicima Balkantona 3.0

Dodajte komentar

Tim BeBeep sa idejom da se uspostavi nova platforma za dogovaranje prevoza u Crnoj Gori jedan je od šest pobjednika trećeg Balkanthona koji organizuje Savjet za regionalnu saradnju – RCC.

Njihovo rješenje treba korisnicima da omogući lakši i udobniji prevoz, ali i dijeljenje cijene vožnje na dužim relacijama te tako ušteda novca.

„Čestitam svim pobjednicima. Danas slavimo nepobjedivi duh radoznalosti, istrajnosti, inovacija, kreativnosti i preduzetničkog poleta pametnih mladih ljudi sa Zapadnog Balkana. Vaša digitalna rješenja koja smo danas čuli imaju jedan krajnji cilj, a to je da se razviju proizvodi koji će biti od koristi građanima našeg regiona. Mladi, ideje, digitalna transoformacija, inovacije, regionalna saradnja, to je suština Balkatona. Sretno svima, nastavite sijati i hvala vam što ste nam pomogli da oblikujemo i dodatno obogatimo naš Balkathon. Neka ovo bude slika i priča pozitivnog napretka našeg regiona u ovoj izuzetno neizvjesnoj perspektivi budućnosti“, rekla je generalna sekretarka RCC Majlinda Bregu u finalu trećeg online takmičenja Zapadnog Balkana za najbolja digitalna rješenja Balkanthon 3.0.

RCC je nagradio još pet najboljih rješenja, po jedno iz svake od zemalja Zapadnog Balkana. Pobjednici u još:

Tim Immortelle iz Albanije sa idejom o uspostavljanju platforme za trgovinu ljekovitog i aromatičnog bilja na kojoj bi poljoprivrednici i industrija mogli jednostavno trgovati sa samo nekoliko klikova.

Tim Farmbot, startup kompanija iz Srbije sa idejom multifunkcionalne, robotičke platforme na hibridni pogon za prskanje usjeva sa mogućnošću samostalnog kretanja, koja krajnjim korisnicima omogućava veću efikasnost i veći stepen sigurnosti.

Tim Eco Solution Research sa Kosova sa idejom da se napravi prototip organskog đubriva korištenjem bioloških proizvoda i biogoriva kako bi se smanjio gubitak hrane i otpad od hrane s krajnjim ciljem sprječavanja gubitka, najveće iskorištenosti preostale hrane i što većeg smanjivanja otpada od hrane koji završava na odlagalištu otpada.

Tim IKS iz Bosne i Hercegovine sa konceptom „REX – Ekstruder za recikliranje“. Radi se o mašini za recikliranje koja plastične spremnike pretvara u materijal za 3D štampač, poznat kao filament, čime se unaprjeđuju rješenja za odlaganja otpada.

Tim 3D Factory iz Sjeverne Makedonije sa idejom „Proizvodnja aditiva, ponovno korištenje resursa i produžavanje životnog vijeka proizvoda kao nužna potreba za bolje okruženje“. Radi se o razvoju aplikacije za pametne telefone kojom se prati lokacija otpadnog plastičnog materijala s ciljem njegovog prikupljanja. Kupci će preko ove aplikacije moći odabrati lokaciju na kojoj su ostavili filamentni otpad. Druga ideja ovog tima je korištenje ekoloških 3D štampača.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *