Država će pokušati da povrati svu nelegalno stečenu imovinu: “Na udaru i oni na koje je imovina prenijeta”

Dodajte komentar

Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, proslijeđen je Venecijanskoj komisiji, a ministar pravde Marko Kovač vjeruje da će o zakonu poslanici raspravljati već sljedećeg mjeseca.

Sa React kampa koji se održava na Žabljaku Kovač je poručio i da će država u saradnji s Tužilaštvom pokušati da povrati svu nelegalno stečenu imovinu, te da vjeruje da je donošenje tog zakona u interesu svih u Crnoj Gori.

– Mi smo dokument poslali Evropskoj komisiji prije desetak dana i ja očekujem da ćemo do kraja septembra, početka oktobra imati pozitivne signale, a krajem oktobra i početkom novembra predlog zakona u skupštinskoj proceduri – kazao je Kovač.

Kako je saopšteno, Kovač je izdvojio i neke novine.

– Novina je što se predloženim izmjenama i dopunama po prvi put pojavljuje zaštitnik imovinsko-pravnih interesa, a uvodi se i finansijski izvještaj – kazao je Kovač.

Ministar je odgovarajući na brojna pitanja objasnio da će predloženim izmjenama “pod udarom” biti sva lica na koja je imovina prenijeta, da će biti primjenjiv i na krivična djela kojima je stečena imovina a koja su se desila prije deset godina, pod uslovom da nijesu zastarjela.

Objašnjavajući predložene izmjene i dopune, Kovač je istakao da će one ubrzati podizanje optužnica i da je u proteklom periodu doneseno 14 odluka o trajnom oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog djela.

Izvor: Radio Televozija Crne Gore

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *