Kolike su cijene struje u Evropi a kolike u regionu

Dodajte komentar

Dok veleprodajne cijene struje na evropskim berzama divljaju, domaćinstvima u skoro svim zemljama države na ovaj ili onaj način subvencinišu dio cijene. Ipak, u nekim zemljama zabilježena su značajna poskupljenja ove godine i razlika između najskuplje i najjeftinije struje u Evropi iznosi skoro osam puta (ako izuzmemo Ukrajinu).

Prema indeksu cijena energije za domaćinstva (HEPI) na osnovu podataka Energie Austria control – austrijske članice ERRA-e, udruženja regionalnih enetgetskih regulatora, u julu ove godine stanovnici Londona plaćali su čak 63,04 eurocijenta za kilovatsat električne energije. S druge strane, najjeftiniji kilovatsat je u Kijevu, mada u situaciji u kakvoj je Ukrajina, te cijene teško se mogu uzeti kao pokazatelj pravog stanja.

Ne računajući Ukrajinu, najjeftiniji kilovatsat od svih glavnih gradova u Evropi plaćaju Beograđani – 8,11 eurocijenti za kilovatsat.

Posle Beograda, Budimpešta i Podgorica plaćaju najjeftiniju struju

Pri dnu liste, sa najjeftinijom strujom mogu se pohvaliti stanovnici Budimpešte sa 9,75 eurocijenti za kilovat sat, dok stanovnici Podgorice plaćaju u prosjeku 10,25 eurocijenti za kilovatsat.

Na drugoj strani, odmah iza Britanaca, najskuplji kilovat plaćaju u Kopenhagenu, 53 eurocijenta za kilovatsat, a zatim Rimljani-45,95 eurocijenti.

Holanđani plaćaju 41,9 eurocent za kilovatsat, ali pošto se odbiju poreske olakšice, a struja za stanovnike Praga košta u prosjeku 41 eurocent.

Prosječna cijena u 27 članica EU iznosi 17,69 eurocenti za kilovatsat.

U račun za struju za domaćinstva ulazi cijena same struje, mrežarina, takse i naknade i PDV.

Najveći udio u konačnoj cijeni sama struja ima u Italiji 81 odsto, dok je recimo u Srbiji svega 26 odsto računa ide proizvođaču struje. Kod nas trošak distribucije iznosi 46 odsto prosječne cijene i po tome prednjače u Evropi ispred Mađarske gdje mrežarina učestvuje sa 45 odsto u konačnoj cijeni za domaćinstva.

Relativno najveće učešće raznih taksi i naknada u Evropi imaju Englezi pošto učestvuju 23 odsto u konačnom iznosu računa, dok je kod nas to 11 odsto. Zato je kod njih učešće PDV-a svega pet odsto, dok nekoliko zemalja ima maksimalnih 20 odsto. U Srbiji efektivna stopa PDV-a u proseku izađe na 17 odsto.

Izvor: Danas

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *