Nakon 12 godina završen evropski nadzor grčkih finansija i reformi

Dodajte komentar

Nakon 12 godina nadzora Evropske komisije (EK) došao je istorijski dan za Grčku i Grke, koji okreću novu stranicu, saopštio je danas premijer Kirijakos Micotakis.


„Zatvara se 12-ogodišnji ciklus koji je donio bol grčkim stanovnicima, usporio ekonomiju i podijelio društvo“, rekao je Micotakis.

On je najavio da je pred Grcima novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta, prenosi SEEbiz.

Grčka vlada se 2010. godine, u trenutku teškog finansijskog stanja zemlje, obratila za pomoć Evropskoj uniji (EU), Evropskoj centralnoj banci (ECB) i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), piše agencija France Presse.

Takozvana ‘trojka’ Grčku je u tri navrata kreditirala s 289 milijardi EUR, tražeći pritom mjere štednje kako bi se poboljšale javne finansije i napunila državna blagajna.

Atina je smanjila penzije i plate, podigla poreze, zaustavila javno zapošljavanje i smanjila budžete uprava, bolnica i javnih tijela.

Treći krug pomoći završio je 2018. godine, no EK tada je pokrenula pojačani nadzor grčke ekonomije radi kontrole sprovođenja reformi.

Atina se takođe obvezala da će se do otplate duga držati budžetskog suficita od 3,5 odsto.

„Grčka je danas jedna drugačija zemlja“, poručio je Micotakis.

EK Grčkoj ove godine predviđa rast od četiri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), dok će eurozona u prosjeku rasti 2,6 odsto.

Nezaposlenost u Grčkoj i dalje je među najvišima u eurozoni, minimalna plata je najniža, a javni dug od 180 odsto i dalje predstavlja teret za privredu.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *