Do 2024. godine 75% svjetskih brendova će ponuditi neki oblik pretplate

Dodajte komentar

BMW je u julu 2022. najavio pretplatu za grijana sjedišta u iznosu od 18 USD za tržišta kao što su Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i Novi Zeland. Nije riječ o izolovanom slučaju nego o cjelokupnoj promjeni paradigme za potrošačku ekonomiju.

Pretplate više nisu rezervisane samo za filmove, serije i knjige – danas su prodrle u osiguranje, automobilsku industriju, tekstilnu pa čak i prehrambenu.

Novi prostor rasta

Prema TechCrunchu, tržište pretplata udvostručuje se u prihodu iz godine u godinu, a prema Gartneru će do kraja 2023. godine čak tri četvrtine svih potrošačkih brendova nuditi neku vrstu usluge ili proizvoda temeljenu na pretplatničkom modelu.

Procjenjuje se da prosječan potrošač u EU troši oko 150 eura mjesečno na pretplate te da će čitava ekonomija pretplata u Uniji u narednih nekoliko godina doseći vrijednost od 350 mlrd eura.

Postavlja se pitanje kako to da sve kompanije odjednom nude neki oblik pretplate. U Revutu su analizirali tržište i došli do spoznaje da se ne udvostručuje samo obim pretplata na Netflix i Spotify, odnosno samo u industriji zabave, već da su prednosti pretplate prepoznale kompanije iz mnoštva drugih industrija.

Mnoge kompanije okreću se modelu pretplate kao novom pa i primarnom izvoru prihoda. Glavni razlog je što su kompanije prepoznale da potrošači daju prednost pretplatničkim uslugama zbog njihovog “pay-as-you-go” pristupa plaćanju koji je prilagođen korisnicima.

Taj pristup temelji se na jednostavnom principu, dobrom za korisnika: umesto velike uplate unapred, korisnik plaća mali mesečni iznos tj. mikrotransakciju, koja je psihički lakša za prosječnog potrošača. Taj je pristup dobar i za kompanije koje nude pretplatu: korisnik uslugu plaća prije nego je upotrebi, a ne može je koristiti više od onoga što je platio – taj princip i nije toliko nov.

Primjera radi, prilikom odabira ugovora u mobilnoj telefoniji čak sedam od 10 korisnika bira model “pay-as-you-go”.

Kompanijama je to dodatno zanimljivo i zbog njihove tržišne vrijednosti.

Preference korisnika

Kompanije koje prihod stvaraju kroz pretplate mogu lakše predvidjeti svoje buduće prihode i stoga ih investitori više vole. Postižu veće multiple pri valuaciji. Tržišne kapitalizacije za SaaS kompanije su trenutno 6-8 puta u odnosu na godišnji prihod. Multiple su toliko velike uprkos pojavi negativnih trendova u ekonomijama brojnih država.

Svakako, imaju pretplate i drugu stranu. Mogućnost besplatnog probnog perioda ili free trial većini izgleda jako primamljivo, mnogi ga vole iskoristiti, ali ih kasnije često dovede u nepriliku iz niza razloga.

Pripadnici Generacije Z i milenijalci preferiraju pretplate više od prethodnih generacija, prvenstveno zato što ne žele ili nemaju kupovnu moć za kupovinu imovine i usluga. Zato se jednostavna repetitivna plaćanja pojavljuju u osiguranju, telekomunikacijama pa i zabavi i kupovini.

Izvor: Kamatica

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *