Bečke kompanije u vlasništvu useljenika imaju godišnji promet od 6,4 milijarde eura

Dodajte komentar
Beč

Bečke kompanije u vlasništvu useljenika imaju godišnji promet u iznosu od 6,4 milijarde eura i bruto dodatnu vrijednost u iznosu od 7,45 milijardi eura, saopćila je gradska vlast.

To je doprinos od, kako je navedeno, 8,3 milijarde eura regionalnom proizvodu austrijske prijestolnice. Ekonomski učinak ovih kompanija u Beču ima utjecaj od skoro deset milijardi eura na BDP cijele Austrije.

“Kompanije useljenika ne samo da obogaćuju raznolikost korporativnog pejzaža u Beču, već su i snažan ekonomski faktor”, kazao je predsjednik Privredne komore Beča Walter Ruck.

Migraciona pozadina postoji ako privrednik, kako je obrazloženo, nema austrijsko državljanstvo i/ili rođen je u drugoj zemlji. U Beču je 7.400 privrednika migracionog porijekla ima austrijsko državljanstvo, 4.500 slovačko, 3.800 rumunsko i 2.600 njemačko državljanstvo.

“Beč kao poslovnu lokaciju karakteriše, prije svega, heterogenost i raznolikost. To nam je također pomoglo da bolje prebrodimo krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, jer ova raznolikost smanjuje takozvani rizik klastera. Činjenica da svake godine, čak i za vrijeme pandemije, više od 200 kompanija iz inostranstva započne poslovanje u Beču, dodatni je dokaz atraktivnosti ovog grada kao poslovne lokacije”, rekao je Ruck.

Kompanije useljenika direktno zapošljavaju, kako je navedeno, 21.000 ljudi. Osim toga, nova radna mjesta se otvaraju kroz usluge od drugih kompanija i kroz potrošačku potrošnju zaposlenih. Time se osigurava i potom otvara 45.500 radnih mjesta s punim radnim vremenom u Beču, a u Austriji čak 58.300 radnih mjesta.

Bečke kompanije useljenika godišnje plaćaju 3,7 milijardi eura poreza i doprinosa. Ako se detaljno pogleda ekonomski značaj ovih kompanija, najvažnija grana je trgovina u kojoj privrednici iz inostranstva ostvaruju godišnju dodatnu vrijednost od 1,8 milijardi eura. Drugi po snazi sektor su nekretnine i stanovanje sa 760 miliona eura. Na trećem mjestu su slobodne tehničke usluge sa 708 miliona eura.

U građevinarstvu ove kompanije osiguravaju godišnju dodatnu vrijednost od 694 miliona eura, u ostalim privrednim uslugama 642 miliona eura, a u smještajnoj i ugostiteljskoj industriji 510 miliona eura, saopćila je bečka vlast.

(Klix)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *