Profit EPCG manji 11 miliona eura

Dodajte komentar

Profit Elektroprivrede u prvoj polovini ove godine manji je 6,45 miliona eura, što je smanjenje od 62 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je iznosila 17 miliona, pokazuje finansijski izvještaj državne energetske kompanije.

Smanjenje dobiti za 10,6 miliona menadžment EPCG pravda sušom koja je dovela do manje proizvodnje struje, ali i rastom cijena električne energije na berzi što im je povećalo troškove. Međutim, analiza pokazuje da je na rast troškova uticalo i ne malo povećanje zarada radnika.

U izvještaju, koji potpisuje izvršni direktor EPCG Nikola Rovčanin, navodi se da su prihodi porasli 42 odsto, a troškovi 56 odsto. EPCG je od prodaje struje prihodovala 244,36 miliona eura, što je 74 miliona više nego godinu ranije. Ostali prihodi od poslovanja bili su 1,19 miliona.

– I pored izostanka povoljnih hidroloških prilika, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat na koji su preovlađujući uticaj imala kretanja nivoa berzanskih cijena električne energije. Kao posljedica većih tržišnih cijena, došlo je do porasta prihoda i rashoda po osnovu trgovine električnom energijom, te je prihod od izvoza veći 58,12 miliona eura, a rashod po osnovu uvoza 60,13 miliona – ukazuje se u izvještaju.

EPCG je u prvih šest mjeseci izvozila struju po cijeni od 221 euro za MWh (prošle godine 56 eura), a uvozila za 214 eura (prošle godine 62 eura).

Ukupni polugodišnji troškovi poslovanja iznosili su 236,3 miliona eura i za 84,4 miliona su viši od prošlogodišnjih kada su bili 151,8 miliona. Izvještaj pokazuje da je EPCG za šest mjeseci na zarade i naknade zaposlenih, te ostale lične rashode, potrošila 12,3 miliona eura, odnosno dva miliona eura više nego u 2021. Od toga su neto zarade i naknade 8,94 miliona, dok su prošle godine bile 6,39 miliona.

Nabavna vrijednost struje iz obnovljivih izvora veća je 8,4 miliona, troškovi uglja 3,6 miliona, a korišćenje prenosnih kapaciteta 5,7 miliona eura.

Rizik od kamata

U izvještaju se ukazuje da je državna energetska kompanija izložena riziku promjena cijena struje na domaćem i stranom tržištu.

– Intencija menadžmenta i uprave EPCG je da kompanija bude direktni učesnik na regionalnim i evropskim tržištima bez posrednika, što do sada nije bio slučaj – kaže se u izvještaju.

Rizik postoji i od rasta kamata, s obzirom da su neki krediti EPCG vezani za varijabilnu kamatnu stopu i euribor, koji je u junu prešao u plus, prvi put nakon sedam godina, i od tada raste.

– Postoji kamatni rizik sa aspekta zaduživanja kod banaka i ostalih finansijskih institucija. Društvo vrši analizu izloženosti riziku od promjene kamata na dinamičkoj osnovi, uzimajući u obzir alternativne izvore finansiranja i refinansiranja, prije svega za dugoročne obaveze – dodaje se u izvještaju.

Nefinansijski parametri pokazuju da je proizvodnja struje u HE Perućica bila 403,230 MWh, za trećinu manje od plana, a 45 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. U HE Piva je proizvedeno 311.663 MWh, 18 odsto manje od planiranog i 38 odsto manje nego za šest mjeseci 2021.

Dobre rezultate imala je Termoelektrana Pljevlja, u kojoj je za šest mjeseci proizvedeno 569.669 MWh struje ili šest odsto više od plana i četvrtinu više nego prošle godine. Povećana je potrošnja uglja sa 449.463 na 575.358 tona.

– Razlog povećane proizvodnje je posljedica odlaganja remonta termoelektrane, kao i skraćeni remont kotla – navodi se u izvještaju.

Ugalj iz pljevaljske termoelektrane od juna se isporučuje Elektroprivredi Srbije, sa kojom je dogovorena isporuka 300.000 tona. Pobjeda je ranije objavila da će Rudnik uglja u ovom poslu, koji je štetan po državu i njene interese, zaraditi do osam miliona eura, dok bi u slučaju da je ugalj upotrijebljen za proizvodnju struje od izvoza EPCG zaradila 80 miliona.

(Pobjeda)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *