Venecuela suspendovala isporuke nafte u Evropu

Dodajte komentar

Venecuela je obustavila nove isporuke sirove nafte u Evropu prema sporazumu nafta za dug i traži od italijanskog Enija i španskog Repsola gorivo u zamjenu za buduće isporuke tereta, izvijestio je Reuters pozivajući se na tri osobe upoznate s tim pitanjem.

Venecuelanska naftna kompanija PDVSA više nije zainteresirana za sporazum nafta za dug koji je odobrio američki State Department u maju, a koji je državnoj kompaniji omogućio nastavak snabdijevanja Evropi nakon dvogodišnje obustave uzrokovane američkim sankcijama.

Washington je odobrio isporuke sve dok se prihodi koriste za plaćanje nakupljenog duga PDVSA prema zajedničkom ulaganju s Enijem i Repsolom.

“PDVSA želi da se vrati na razmjenu nafte, a to još nije moguće.” Nema interesa za dogovor nafta za dug”, rekao je izvor uključen u ranije isporuke tereta u Evropu.

Isporuke venecuelanske nafte, posebno rafinerijama u Španiji, pomogle su Evropi da smanji kupovinu ruske nafte nakon napada na Ukrajinu.

USlovi ugovora, međutim, nisu osigurali potrebnu gotovinu ili gorivo venecuelanskom divu, čije se rafinerije bore s proizvodnjom benzina i dizela nakon godina nedovoljnog ulaganja i nedostatka rezervnih dijelova za popravke.

PDVSA, Eni, Repsol i State Department nisu odmah odgovorili Reutersovim zahtjevima za komentar.

(SEEbiz)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *