Digitalizacijom protiv sive ekonomije

Dodajte komentar
Foto: TO Budva

Brisel je odobrio tekst novog zakona o turizmu, a doc. dr na Fakultetu za biznis i turizam u Budvi Olivera Blagojević navodi kao jednu od novina da će samo organizatori putovanja moći da prodaju paket aranžmane inostranih agencija, ali ne i subagenti.

Za suzbijanje sive ekonomije najavljena je upotreba Centralnog turističkog registra, kao i softversko rešenje za registraciju ugostiteljskih objekata. Time bi i procedure praćenja turističkog prometa bile digitalizovane, pa samim tim i pojednostavljena mogućnost konrole legalnosti poslovanja.

“Primjenom ovakvog modela registracije dijelom bi se uticalo na suzbijanje sive ekonomije. Međutim, nedostaju eksplicitno navedeni koraci koji jasno definišu kako i kojim zakonskim odredbama uticati na regulisanje privatnog smještaja i sive ekonomije uopšte”, kazala je naša sagovornica.

Ukoliko se uvede stavka „service charge“, koju predlažu ugostitelji pri Privrednoj komori, Blagojević smatra da bi je trebalo definisati kroz zakonski okvir.

“Service charge je za nas novina, ali bi bila još jedna podsticajna mjera za zaposlene u ugostiteljstvu, što je bitno u ovom trenutku odliva radne snage”, kazala je Blagojević i naglasila da je zakonskim prijedlogom prepoznata potreba da se pojednostave administrativne procedure i definišu odgovornosti i nadležnosti državne uprave i opština u radu turističkih i ugostiteljskih preduzeća.

Činjenica je da su, kako tvrdi, tekstom zakona obuhvaćeni zahtjevi iz Direktive Evropske unije o putovanjima u paket aranžmanima i zaštiti potrošača.

“Prisutna je, dakle, inicijativa da se olakšaju procedure koji se odnose na prava pružalaca turističkih, tj. ugostiteljskih usluga. S jedne strane povećano je obavezno jemstvo turističkih agencija na 20.000 eura, dok su na drugoj strani smanjeni iznosi maksimalne novčane kazne na 10.000”, objašnjava Blagojević.

Navodi da bi zakon trebalo da obuhvati set mjera koje će stimulisati pružaoce usluga da posluju legalno, te da kaznene odredbe ne budu jedina mjera kojom će se suzbijati nepravilnosti u radu turističkih i ugostiteljskih objekata.

“Nedostaje dio zakona koji se tiče podsticajnih mjera u okviru održivog turizma. Naravno, ta pitanja bi bila razrađena kroz odgovarajuće propise, odluke i ostala podzakonska akta. Takođe, prethodni zakon je definisao kategoriju počasnog vodiča za VIP ture, a u nacrtu novog zakona je izostavljen, što nije trebalo uraditi imajući u vidu orijentaciju Crne Gore kao destinacije visoko-platežnih turista”, zaključuje Blagojević.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *