Apple sada finansira i podcaste, evo zašto

Dodajte komentar

Kompanija Apple je potpisala ugovor s Futuro Studios, studiom koji je dobio Pulicerovu nagradu za podcast “Suave”, na osnovu kojeg će im obezbijediti finansiranje razvoja i realizaciju tih programa.

Apple će u zamjenu prvi imati priliku da pretvori bilo koji podcast u film ili TV emisiju. Da s tim već imaju iskustva, pokazuju primjeri kao što su “WeCrashed” i “The Shrink Next Door”.

Osim toga, Apple je već finansirao Jigsaw-ov “The Line”, nagrađivani podcast o američkom marincu “foki” Ediju Galageru, kao i Campsideov “Hooked” o inženjeru koji se pretvara u pljačkaša banke. Većina Apple-ovih internih podcasta na ovaj ili onaj način povezana je s njegovim TV emisijama. To uključuje prateće podcaste za serije kao što su “For All Mankind” i “The Problem With Jon Stewart”.

Za razliku od Applea, Amazon i Spotify ulažu značajna sredstva u produkciju podcasta. Prema informacijama koje prenosi The Verge, radi se o više od milijardu dolara investicija u kupovinu i produkciju podcasta. Na primjer, Spotifyja je kupio podcast “The Joe Rogan Experience” čime ga je učinio ekskluzivnim za svoju platformu u pokušaju privlačenja novih slušalaca. Amazon je takođe potpisao ugovore za podcaste “My Favorite Murder” i “How I Built This”.

Na slične aranžmane s drugim studijima do sada su potrošili do 10 miliona dolara, prema navodima osoba koje su željele da ostanu anonimne. To su za sada još skromna sredstva ako se upoređuju s konkurencijom, ali i dalje dobar znak za proizvođače podcasta koji traže finansiranje.

Izvor: Bug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *