Pregovori i dalje u toku, Željezara Dakina do kraja sedmice?

Dodajte komentar

Pregovori oko preuzimanja Željezare koje vode nikšićki biznismen Miodrag Daka Davidović i predstavnici Tosjali grupe, i dalje nisu doveli do konkretnih pomaka, pa će radnici ostati u krugu fabrike dok se situacija ne riješi.

Naime, i juče su tokom čitavog dana mediji i radnici pokušavali da stupe u kontakt sa Davidovićem, međutim nije odgovarao na pozive i poruke, a tek nešto poslije 20 časova saopštio je radnicima da će se pregovori nastaviti.

Kako se nezvanično moglo čuti, očekuje se da Davidović do kraja ove sedmice preuzme upravljanje fabrikom.

Radnici su juče u više navrata tokom dana poručivali da očekuju konkretne informacije kada će biti preuzeta Željezara, a u suprotnom su najavili radikalizaciju.

“Očekivanja radnika su da se napokon kaže da se fabrika preuzima. Radnici više nemaju strpljenja. Imali smo strpljenja, ne 66 dana od kada protestujemo, nego deset godina”, kazao je predsjednik Sindikata Ivan Vujović.

Vujović je istakao i da je obavio razgovor sa Davi dovićem, te da će se razgovori sa turskim vlasnicima nastaviti i narednih dana.

Milan Kosović je istakao da su ranije dobili uvjerenja od države i premijera Dritana Abazovića da će se riješiti situacijau fabrici.

“Apelovao bih na gospodina Davidovića da maksimalno iskoristi svoje kapacitete i danas završi posao”, kazao je Kosović.

On je Davidoviću poručio da ako preuzme Željezaru da neće propasti ni on, ni fabrika.

“Ovo je poslednji momenat za spas Željezare. Vjerujemo u nas i u njegove i kapacitete njegovih partnera”, poručio je Kosović.

Radnici Željezare protestuju već dva mjeseca, odnosno od najave kompanije Toščelik da će kompaniju preregistrovati i time otpustiti 229 radnika, a da će u novoformiranom preduzeću ostati samo 25 radnika. Rad nicima turski investitor garantuje isplatu zarada zaključno sa 1. septembrom.

Radnici vjeruju u obećanja i garancije Vlade

Vlada Crne Gore, odnosno ministri Damjanović i Đurović su uz premijera Abazovića održali više sastanaka sa radnicima i davali čvrsta uvjerenja i garancije da će se posao privesti kraju, istakavši da Vlada ne može previše da učini s obzirom na to da je riječ o privatnoj kompaniji, ali da u pregovorima sa turskim investitorima imaju ulogu medijatora. Predstavnici Vlade u više navrata su istakli da se nadaju da će Davidović kupiti nikšićku kompaniju. Davidović bi danas trebalo da održi novi sastanak sa radnicima.

Posao još nije finalizovan

Kao jedini zainteresovani za kupovinu kompanije, pojavio se Davidović istakavši da je Željezaru moguće pokrenuti, a najavio je i ugradnju solarnih panela. Davidović je izričito poručio Vladi da u nikšićko preduzeće želi dauđe samostalno te da ne traži pomoć države, a kako bi uspio da otkupi kompaniju od turskog investitora, nedavno je prodao dio vlasništva u sopstvenoj kompaniji “Neksan ruskom investitoru Aleksanderu Mećetinu, koji je vlasnik brenda “Beluga1. Taj posao je potpisan u Nikšiću, a ruski biznismen je najavio otvaranje oko 300 novih radnih mjesta i stavljanje Crne Gore na svjetsku mapu kada je u pitanju proizvodnja alkoholnih pića. Cijena ovog posla nije poznata javnosti, a pretpostavlja se d a je Davidović u ovaj aranžman ušao kako bi finansirao kupovinu Željezare. On je na početku pregovora Turcima nudio iznos od 15,1 milion, koliko su i oni platili prije 10 godina državi, kada su preuzeli vlasništvo.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *